Kurc: Samit Berlinskog procesa će potvrditi EU perspektivu Zapadnog Balkana

"Zapadni Balkan je region u neposrednom susjedstvu Austrije, sa kojim smo ljudski, ekonomski, politički i kulturološki veoma povezani. Zato smo veoma zainteresovani za stabilnost Zapadnog Balkana"

3098 pregleda 1 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas da je Zapadni Balkan u neposrednom susjedstvu Austrije i da je ona veoma zainteresovana za stabilnost i evropsku budućnost tog regiona.

"Zapadni Balkan je region u neposrednom susjedstvu Austrije, sa kojim smo ljudski, ekonomski, politički i kulturološki veoma povezani. Zato smo veoma zainteresovani za stabilnost Zapadnog Balkana", rekao je Kurc uoči današnjeg video samita sa liderima Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, prenijela je austrijska agencija APA.

Na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel, na samitu će danas popodne pored lidera šest zemalja zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, učestvovati i premijer predsjedavajuće EU Slovenije, Janez Janša, predsjednik Francuske Emanuel Makron, premijer Italije Mario Dragi i austrijski kancelar Kurc.

Portal Euraktiv Poljska prenio je da će na skupu učestvovati i poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Sastanci zvaničnika EU sa liderima Zapadnog Balkana koji se u okviru Berlinskog procesa održavaju od 2014. godine, imaju, prema navodima inicijatora tog formata, za cilj da podstaknu stabilnost i miroljubivi dijalog u neposrednom susjedstvu EU.

Austrijski kancelar Kurc rekao je da će na današnjem sastanku, pored podrške evropskim integracijama regiona i regionalnoj saradnji, u prvom planu biti i borba protiv pandemije, migracije i ekonomska saradnja.

"Naš cilj je i danas da potvrdimo evropsku perspektivu svih država Zapadnog Balkana. EU će biti cjelovita tek kada joj pristupe sve zemlje Zapadnog Balkana", rekao je Kurc, a prenela APA.

Bonus video: