Makron: Francuska ne želi napete situacije

Njemačka kancelarka Angela Merkel se suočava sa najozbiljnijom krizom tokom 12 godina na vlasti pošto su sinoć propali pregovori o koaliciji njenih konzervativaca sa liberalima i zelenima
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2017. 11:16h

Francuski predsjednik Emanuel Makron je danas izrazio zabrinutost zbog neuspjeha pregovora o vladajućoj koaliciji u Njemačkoj i izjavio da Francuska "nema interes da postane napeto" i upozorio na "istinski rizik" od neslaganja.

"Ne postoji interes da postane napeto (...) Ako se mi pitamo, treba napredovati", rekao je Makron na početku sastanka sa liderom francuskih Republikanaca Bernarom Akoajeom.

Prema njegovim riječima, "kasno sinoć je bilo kancelarke" a da sad postoji "istinski rizik" da se ne postigne sporazum.

Makron je kao "prilično tvrdu" ocijenio izjavu lidera nemačkih liberala Kristijana Lindnera da je "bolje nemati vladu nego imati lošu vladu".

Njemačka kancelarka Angela Merkel se suočava sa najozbiljnijom krizom tokom 12 godina na vlasti pošto su sinoć propali pregovori o koaliciji njenih konzervativaca sa liberalima i zelenima.

Ukoliko se ne pronađe alternativa Njemačka se mora pripremiti za nedjelje ili čak mjesece paralisanosti, i na unutrašnjem planu i u pogledu Evrope.

Bonus video: