Slovenija razmišlja o pooštravanju epidemioloških mjera

Vlada nije zadovoljna odzivom građana na vakcinaciju, a da bi se postigao masovni imunitet u iduće dva mjeseca trebalo bi vakcinisati još najmanje 200.000 ljudi

5818 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Slovenačka vlada razmišlja o pooštravanju mJera protiv epidemije kovida-19, zbog svakodnevnog rasta broja zaraženih, nedovoljne vakcinacije, zaraznije "delta varijante" virusa i veće mobilnosti ljudi tokom ljetnih mjeseci.

"Jasno je šta nas čeka idućih nedjelja i mjeseci ako ne postignemo dovoljnu procepljenost. Više nemamo izgovora jer je vakcina dovoljno“, kazao je nakon sastanka s epidemiolozima premijer Janez Janša, prenijela je Hina.

Direktor Instituta za javno zdravlje Milan Krek rekao je poslije sastanka sa premijerom i ministrom zdravstva Janezom Poklukarom, da treba stalno upozoravati na opasnost od "delta soja" koronavirusa koji je mnogo zarazniji od onoga koji je prošle godine izazvao drugi jesenji talas i da je zato potrebno zaoštriti samozaštitne mjere i ubrzati kampanju vakcinacije.

Ministar zdravstva Poklukar kazao je da je ove nedjelje u Sloveniji već potvrđeno 70 slučajeva zaraznije "delta varijante" i da treba biti oprezan i prilikom turističkih putovanja u inostranstvo i izbjegavati masovnije skupove.

Kako prenose slovenački mediji, Vlada nije zadovoljna odzivom građana na vakcinaciju, a da bi se postigao masovni imunitet u iduće dva mjeseca trebalo bi vakcinisati još najmanje 200.000 ljudi.

Slovenačka vlada je potvrdila da su za 24 sata potvrđena 73 nova slučaja zaraze što je 55 odsto više nego prije nedjelju dana. Udvostručen je udio pozitivnih među testiranima – sada ih je 3,5 odsto, a procjena je da je u Sloveniji još 427 aktivnih slučajeva. Incidencija slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika iznosi 19 u proteklom 14-dnevnom razdoblju.

Bonus video: