Protest zbog homofobnog zakona, srce duginih boja ispred parlamenta u Budimpešti

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) juče je zaprijetila pokretanjem prekršajnog postupka protiv Mađarske ako ne povuče zakon.

3432 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Laszlo Balogh
Foto: Laszlo Balogh

Organizacije civilnog društva protestovale su danas u Mađarskoj zbog stupanja na snagu zakona koji se opisuje kao "homofoban" i koji je EU najoštrije osudila, i postavile ogromno srce u duginim bojama ispred parlamenta u Budimpešti.

Zakonom, koji je danas stupio na snagu, zabranjeno je promovisanje homoseksualnosti maloljetnicima.

"Ovaj zakon spaja zločine počinjene nad djecom i LGBT+ zajednicu na poguban i obmanjujući način", izjavio je direktor organizacije Amnesti internešenel (Amnesty International, AI) u Mađarskoj David Vig pred raznobojnim srcem visokim 10 metara.

On je rekao da je odlučan da se ne prikloni vladinoj politici. "Nećemo mijenjati obrazovne programe ni kampanje zbog homofobnog i transfobnog zakona", poručio je Vig.

Članica organizacije za prava LGBT+ osoba (Hatter Society) optužila je premijera Viktora Orbana za "stigmatizaciju zajednice" predstavljajući se kao "branilac slobode".

Orban tvrdi da je cilj zakona da se "zaštite prava djece" i upozorio Brisel da se ne miješa u obrazovanje mladih Mađara.

"Evropski parlament i Komisija žele LGBT + aktiviste u jaslicama i školama. Mi ih ne želimo", ponovio je danas Orban u video snimku objavljenom na njegovom nalogu na Fejsbuku.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) juče je zaprijetila pokretanjem prekršajnog postupka protiv Mađarske ako ne povuče zakon.

Na ulicama Budimpešte, televizijski kanal RTL Klub je u znak protesta prekrio reklame na kojima je prikazan homoseksualni par u okviru promocije jedne od popularnih sapunica.

"Zabrinuti smo da zakon ozbiljno ugrožava slobodu izražavanja i diskriminiše neheteroseksualne pripadnike našeg društva", napisao je kanal.

Bonus video: