Ključevi moći u rukama šoumena: Trifonov bi mogao da pobijedi na današnjim izborima

Uspjeh Trifonova da sebe nametne kao pobunjenika protiv establišmenta koji je sposoban da povede pokret koji bi trebalo da stavi tačku na karijeru bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova predstavlja veliko iznenađenje

11122 pregleda 0 komentar(a)
Trifonov, Foto: 7/8 TV
Trifonov, Foto: 7/8 TV

Televizijski voditelj, pjevač i komičar Slavi Trifonov izuzetno se malo ističe za čovjeka koji ima veliku šansu da ostvari presudan uticaj na politiku Sofije nakon današnjih parlamentarnih izbora.

Dva metra visok, obrijane glave i sa minđušama, ovaj 54-godišnjak dugo je bio neko za koga ste morali čuti u Bugarskoj, zahvaljujući svojim narodnjačkim hitovima i noćnim TV emisijama koje su se emitovale gotovo 20 godina – do 2019.

Međutim uspjeh Trifonova da sebe nametne kao pobunjenika protiv establišmenta koji je sposoban da povede pokret koji bi trebalo da stavi tačku na karijeru bivšeg premijera Bojka Borisova predstavlja veliko iznenađenje – i to ne samo za Borisova, koji naježen dočekuje ovog zabavljača što predstavlja prijetnju njegovoj dominaciji u bugarskoj politici koja traje već više od dvije decenije, piše „Politiko“.

Na neriješenim izborima u Aprilu, Trifonovljeva stranka je osvojila 18% glasova i završila na drugom mjestu, odmah iza Borisovljeve partije GERB. Nakon što su ti izbori zemlju doveli u politički limbo i što je izabrana tehnička vlada, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Trifonov mogao čak i pobijediti danas, što pojačava pritisak na njega da sastavi koaliciju koja bi definisala politiku u eri nakon Borisova.

U potpunom zaokretu od sveprisutnosti koja je za njega kao TV zvijezdu bila karakteristična u posljednih 30-ak godina, strategija Trifonova kao političara je da se drži podalje od medija i da se dosta oslanja na objave na Fejsbuku, te da gradi imidž sebe kao čovjeka čistih ruku koji će pomesti neobuzdanu korupciju i nepotizam, što su najveće brige većine birača.

U bijesu prema vodećim strankama, opisao je Bugarsku kao zemlju u kojoj „mafija posjeduje državu“, i žestoko kritikovao GERB-e rezultate za koje tvrdi da se svode na „korupciju, loše upravljanje i nesposobnost“.

Iako se čini da njegova taktika podmornice djeluje, njegova nepojavljivanja i dugi periodi neoglašavanja su nadrealni. Odmah nakon velikog uspjeha na izborima u aprilu, danima nije bio dostupan medijima, pravdajući se da ima simptome slične koronavirusu. Kada je došao red na njegovu stranku da pokuša da formira vladu, on je kao kandidatkinju za premijerku postavio Antoanetu Stefanovu, šahovsku velemajstorku bez političkog iskustva, da bi ona odmah vratila mandat.

Borisov je odsustvo i nenametljivost Trifonova tumačio kao kukavičluk, nazivajući njega i njegovu stranku „neodgovornim“ i „političkim kukavicama“. Kao odgovor, saveznici Trifonova ističu da pjevač nema ličnih ambicija. Toško Jordanov, potpredsjednik Trifonovljeve stranke i jedan od njegovih bivših scenarista, dao je izjavu za privatnu bTV prošle nedjelje: „Slavi nije neko ko traži moć za sebe, on želi rezultate“.

Problem je u tome što je osnovna agenda Trifonova – pored plana za reviziju izbornog sistema – u velikoj mjeri enigma. Uprkos svim svojim govorima o tome da je borac protiv korupcije, upadljivo je ćutao tokom velikih antikorupcijskih demonstracija prošlog ljeta. U prošlosti je takođe javno priznavao da je prijatelj sa pojedinim ličnostima iz podzemlja.

Sa izdatih blizu 30 albuma, Trifonov se pokazao kao svestran umjetnik. Kombinuje širok spektar muzičkih stilova od popa i tradicionalnih narodnih i balkanskih ritmova do roka i panka.

Mnogi ga obožavaju zbog harizme i umjetničkih talenata, dok ga drugi odbacuju jer smatraju njegove tekstove i muziku vulgarnim. Trifonov je tokom godina izrastao u polarizujuću figuru, ali teško da u Bugarskoj postoji neko ko ne zna za njega, piše „Politiko“.

Posljednjih godina karijere njegove političke sklonosti su ojačale. Iako nema prethodno političko iskustvo, Trifonov je oštar kritičar onih koji su na vlasti tri decenije. Inicirao je nacionalni referendum o biračkim pravima i finansiranju političkih partija, koji je održan 2016.

Takođe je organizovao kasting u stilu rijalitija da bi regrutovao sljedeću generaciju bugarskih političara. Nakon što je neko vrijeme koketirao sa idejom ulaska u politiku, konačno je 2019. oformio svoju stranku. Inspirisan jednom od svojih pjesama, u početku nazvao stranku „Ovakve države nema nigdje“, iskoristivši frazu koja odražava nezadovoljstvo zbog nefunkcionalnih institucija. Nakon što je bugarski sud odbio da registruje stranku zbog upotrebe državne zastave u njenom logotipu, ovaj voditelj se odlučio za ime jednog od svojih albuma: „Postoji takav narod“.

Iako se nije jasno identifikovao sa protestima prošlog ljeta, Trifonov je sigurno imao koristi od sveopšteg bijesa protiv države koji je na tim skupovima izražen. Kako je prokomentarisala Vesela Černeva, zamjenica direktora Evropskog savjeta za spoljne odnose i šefica kancelarije savjeta u Bugarskoj: „To je znak da su protesti postigli cilj... Iako nisu uspjeli da svrgnu Borisova, oslabili su njegovu moć“.

Uprkos tome što je skoro tri decenije bio u centru pažnje, Trifonov je odlučio da oko svoje partije izgradi neku vrstu komunikacionog bunkera. Odbio je da razgovara sa novinarem „Politika“ za potrebe ovog članka. Rijetko se pojavljuje u medijima mimo sopstvenog televizijskog kanala koji je pokrenuo 2019.

Iako mu je ova tišina do sada dobro poslužila, Černeva upozorava da teško može priuštiti da tako nastavi ako stranka bude trebalo da formira vladu i upravlja državom. „Morao bi da dopre do šire publike, ne samo svojih osnovnih pristalica, posebno u vrijeme krize“, rekla je.

Za sada se, međutim, čini da njegovim pristalicama ne smeta njegov nesvakidašnji i suzdržan pristup.

Vjara Martinova, 45-godišnja službenica iz Sofije, koja je glasala za „Postoji takav narod“, pomno prati Trifonovljeve političke težnje. „Nisam ni za koga željela da glasam dok se nije pojavila Slavijeva stranka“, rekla je, dodajući da duže od deset godina nije izlazila na izbore. „Voljela bih da vidim radikalne promjene i oni su jedini koji to mogu da ostvare“, dodala je.

U stvari, poruka ove stranke protiv establišmenta pogodila je žicu mladih Bugara – oko četvrtine glasova dobili su od birača starosti od 18 do 30 godina, demografske grupe za koju se obično smatra da je u velikoj mjeri nezainteresovana za politiku.

„I godinama pošto je zenit njegove popularnosti uveliko prošao, on i dalje uspijeva da pronađe način da dopre do mladih i razgovara sa njima“, rekao je Parvan Simeonov, politički analitičar iz Sofije.

Pjevač i voditelj sa ogromnom publikom

Trifonovljeva ljubav prema televiziji započela je ranih 1990-ih, ubrzo nakon pada komunizma. Pridružio se potpuno studentskoj postavi emisije „Ku-Ku“, jedne od prvih političko-satiričnih emisija u postkomunističkoj Bugarskoj.

„Ku-Ku“ je poslužio kao odskočna daska za dvije druge TV emisije, koje su predstavljale jednu od pokretačkih snaga talasa antivladinih protesta tokom turbulentne i bolne tranzicije zemlje u demokratiju. Trifonov je 2000. godine dobio autorsku emisiju na bTV koja je išla u kasnom večernjem terminu. Bez obzira na to kada je emitovana, Slavijeva emisija pretvorila se u jedan od najgledanijih televizijskih programa u zemlji.

Gotovo dvije decenije intervjuisao je stotine bugarskih i stranih poznatih ličnosti, glumaca, pjevača i političara, uključujući i Borisova. Politički skečevi i monolozi o aktuelnim aferama postali su prepoznatljivi segmenti njegove emisije. Izvan studija, lako bi zamijenio odijelo i kravatu crnom kožnom jaknom i sunčanim naočarima za nastupe na koncertima gdje je u publici bilo desetine hiljada ljudi.

Politički onlajn koncert

U radu koji je pisala za konferenciju Američkog udruženja za unapređenje slavistike 2010, Angela Rodel, muzikolog i prevodilac, analizirala je upotrebu narodne muzike u pjesmama Slavija Trifonova.

Kako je navela, tokom godina „Trifonov je shvatio da za većinu bugarske javnosti, koja sa oduševljenjem reaguje na ispoljavanje patriotskog nacionalizma, narodna muzika ima više političkog uticaja i afektivne snage kada se izvodi ’iskreno’, nego kada se iskrivljuje u očiglednoj muzičkoj i tekstualnoj parodiji“, kao što je to radio na početku svoje izvođačke karijere.

Ti patriotski prizvuci bili su u prvom planu uoči glasanja u aprilu. Zbog ograničenja koja su nametnuta pandemijom, a kojim su zabranjena velika okupljanja u zatvorenom, Trifonov i njegov bend nastupali su u praznoj sali, ukrašenoj slikama znamenitih mjesta i simbola bugarske istorije. Desetine zastava sa porukom „Sloboda ili smrt“, revolucionarni slogan oslobodilačkog pokreta protiv osmanske vlasti krajem 19. vijeka, stajale su tamo umjesto publike.

Dvosatni koncert naslovljen „Gdje si ti, vjerna ljubavi prema zemlji?“ sadržao je brojne patriotske pjesme prošarane inspirativnim porukama biračima da izađu i glasaju. Više od 20.000 Bugara pratilo je prenos uživo na Fejsbuku, što je gledanost na društvenim mrežama na kojoj bi pozavidjele mnoge tradicionalne stranke.

Strategija Trifonova je da se drži podalje od medija i da se dosta oslanja na objave na Fejsbuku, te da gradi imidž čovjeka čistih ruku koji će pomesti neobuzdanu korupciju i nepotizam

I godinama pošto je zenit njegove popularnosti uveliko prošao, on i dalje uspijeva da pronađe način da dopre do mladih i razgovara sa njima

Iako bi Trifonov mogao da pobijedi na današnjim izborima u Bugarskoj, njegova agenda i ambicije i dalje su enigma

Bonus video: