Makron: Obavezna vakcinacija zdravstvenog osoblja u Francuskoj, propusnice za prevoz i javna mjesta

"Zdravstvena propusnica će se primjenjivati u kafeima, restoranima, tržnim centrima, kao i u bolnicama, domovima za stare, socijalnim ustanovama, ali takođe u avionima, vozovima i autobusima za duge vožnje, i na ta mjesta će moći da idu samo vakcinisani ili osobe sa negativnim testom", rekao je francuski predsjednik

5836 pregleda 9 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je večeras da će svi zdravstveni radnici u Francuskoj morati da prime antikovid vakcinu do 15. septembra i pozvao sve sunarodnike da se vakcinišu što je prije moguće.

U govoru koji je prenosila televizija, Makron je rekao da će svakog ko hoće da u restoran, tržni centar ili na nekoliko drugih vrsta javnih mjesta, morati da ima "specijalne kovid-19 propusnice" - prenosi AP.

Svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama, bilo da su medicinsko osoblje ili ne, kao i osobe koje su u kontaktu sa osjetljivim osobama, moraće da se vakcinišu.

"Imaće do 15. septembra da se vakcinišu", a zatim će biti primijenjene sankcije, rekao je Makron izlažući mjere čiji cilj je da zaustavi širenje zaraznijeg delta soja koronavirusa, prenosi agencija Frans pres.

Zdravstvena propusnica će od avgusta biti obavezna u restoranima, kafeima, u nekim prevoznim sredstvima, rekao je Makron.

"Zdravstvena propusnica će se primjenjivati u kafeima, restoranima, tržnim centrima, kao i u bolnicama, domovima za stare, socijalnim ustanovama, ali takođe u avionima, vozovima i autobusima za duge vožnje, i na ta mjesta će moći da idu samo vakcinisani ili osobe sa negativnim testom", rekao je francuski predsjednik.

On je rekao da će za desetak dana ta propusnica biti obavezna i na mjestima zabave i kulture.

"Delta soj" koronavirusa ponovo povećava broj infekcija u Francuskoj koja je tek počela sezonu ljetnjih odmora poslije dugo očekivanog procesa ponovnog otvaranja.

Oko 40 odsto stanovništva Francuske je u potpunosti vakcinisano.

Francuska je tek prije tri dana otvorila noćne klubove prvi put poslije 16 mjeseci i time završila produženo postepeno vraćanje na predpandemijsku normalu, taman na vrijeme za ljetnji odmor. Ali s "delta sojem" koji ponovo raste širom Evrope, ponovo se uvode nove mjere.

Bonus video: