Evropski sud za ljudska prava pozvao Rusiju da prizna istopolne zajednice, Moskva odbija

Rusija je "imala obavezu da osigura poštovanje privatnog i porodičnog života podnosilaca zahtjeva, obezbjeđivanjem zakonskog okvira koji bi im omogućio priznanje njihovih veza", naveo je Sud

6919 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evropski sud za ljudska prava donio je presudu kojom je pozvao Rusiju da prizna istopolne zajednice.

Kremlj je brzo odgovorio, navodeći da istopolni brakovi "nisu dozvoljeni" u Rusiji, prema ustavnim amandmanima usvojenim prošle godine.

Evropski sud za ljudska prava je presudu donio u procesu koji su tri ruska istopolna para pokrenula nakon što im ruski zvaničnici nisu dozvolili da se vjenčaju.

Sud je zaključio da je Rusija prekršila član osam Evropske konvencije o ljudskim pravima koji ističe pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života.

Rusija je "imala obavezu da osigura poštovanje privatnog i porodičnog života podnosilaca zahtjeva, obezbjeđivanjem zakonskog okvira koji bi im omogućio priznanje njihovih veza", naveo je Sud.

Sud je odbacio argument Moskve da je u Rusiji rasprostranjeno protivljenje istopolnim zajednicama, navodeći da "ostvarivanje prava pripadnika manjine ne može da zavisi od prihvatanja većine".