„Klimatske promjene stigle u Njemačku“

Desetine mrtvih i nestalih u Njemačkoj usljed poplava izazvanih rekordnim padavinama

3950 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Najmanje 42 osobe su stradale, a desetine su nestale u Njemačkoj nakon što se veći dio zapadne Evrope našao na udaru rekordnih padavina koje su izazvale razorne poplave.

„Klimatske promjene su stigle u Njemačku“, kazao je ministar za zaštitu životne sredine, dok su stanovnici zapanjeno posmatrali prizore uništenih zgrada, prevrnutih automobila i ljudi koji na krovovima kuća čekaju pomoć.

Meteorološki eksperti su kazali da je u tom regionu u proteklih 24 sata pala nezabilježena količina kiše, i da je sistem niskog pritiska takođe izazvao velike padavine na zapadu Francuske, u Belgiji i Holandiji. U Belgiji dvije osobe su stradale, a jedna 15-godišnja djevojčica se vodi kao nestala nakon što ju je povukla nabujala rijeka.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je šokiranost zbog razmjera poplave. „Tugujem za onima koji su izgubili živote u ovoj katastrofi“, kazala je njemačka kancelarka tokom posjete Vašingtonu. „Još ne znamo tačan broj, ali biće ih puno“, kazala je ona. „Učinićemo sve kako bismo pronašli nestale”, kazala je Merkelova dodajući da nije dovoljno reći obilne padavine i poplave kako bi opisali ono što se zaista dogodilo.

Dok se Njemci pripremaju za izbore u septembru kako bi izabrali nasljednika Merkelove, ekstremni vremenski uslovi mogli bi pojačati svijest o globalnom zagrijavanju, tema je koju Zeleni, koji se kandiduju protiv Merkelinih konzervativaca, do sada nijesu uspjeli da nametnu kao dominantnu.

Analena Berbok, jedna od liderki partije Zeleni i kandidatkinja za kancelarku, prekinula je odmor kako bi pratila situaciju, ali nije odmah povezala poplave s klimatskom krizom.

„Razarajuće razmjere poplava su šokantne“, kazala je Berbokova. „Moje misli i saosjećanje su s onima koji tuguju za voljenim osobama, brinu zbog nestalih i njeguju povrijeđene.“

Bonus video: