Merkel obišla poplavljene oblasti, obećala pomoć i bržu borbu protiv klimatskih promjena

Ministar finansija Njemačke Olaf Šolc rekao je da će za obnovu pogođenih područja biti potrebno više od 300 miliona evra

5693 pregleda 4 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je danas brzu finansijsku pomoć oblastima pogođenim razornim poplavama, usmjerivši pažnju na obuzdavanje klimatskih promjena.

Merkel je danas obišla poplavama uništeno selo Šuld na rijeci Ar, gdje su mnoge zgrade oštećene ili uništene u poplavama u srijedu uveče.

Situaciju u selu Šuld Merkel je opisala kao "nadrealnu i sablasnu".

"Šokantno je, rekla bih da njemački jezik gotovo da nema riječi za razaranje koje se dogodilo", kazala je Merkel.

Merkel poplave u Njemačkoj
foto: REUTERS

Ministar finansija Njemačke Olaf Šolc rekao je da će za obnovu pogođenih područja biti potrebno više od 300 miliona evra.

Naveo je da je, na osnovu iskustava ranijih poplava, potrebno definisati i dugoročniji program obnove, sa milijardama evra. Broj mrtvih u poplavama u zapadnoj Evropi prešao je 180. U Njemačkoj je poginulo najmanje 158 ljudi, a u Belgiji najmanje 31, dok se stotine vode kao nestale.

Merkel poplave u Njemačkoj
foto: REUTERS

Naučnici navode da nesumnjivo postoji veza između ekstremnih vremenskih uslova i globalnog zagrijavanja i upozoravaju da je potrebno hitno bavljenje problemom klimatskih promjena.

Oni ne mogu sa sigurnošću da kažu da li su klimatske promjene izazvale ovonedjeljne poplave u zapadnoj Evropi, ali insistiraju da one izvjesno pogoršavaju situaciju.

Merkel je danas ukazala na potrebu ubrzanja djelovanja u borbi protiv klimatskih promjena.

Bonus video: