Podrška LGBTIQ zajednici u Mađarskoj na Paradi ponosa

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, sve više radikalizuje politiku u svojoj zemlji, predstavljajući je kao borbu za očuvanje tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti od zapadnog liberalizma

2985 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekoliko hiljada Mađara pridružilo se godišnjoj Paradi ponosa u Budimpešti kako bi izrazili podršku LGBTIQ zajednici i neslaganje sa novim zakonom kojim se zabranjuje prikazivanje sadržaja LGBTIQ tematike mlađima od 18 godina, prenosi Hina.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, sve više radikalizuje politiku u svojoj zemlji, predstavljajući je kao borbu za očuvanje tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti od zapadnog liberalizma.

Evropska komisija je pokrenula postupak zbog novog mađarskog zakona koji je u julu stupio na snagu jer ga smatra diskriminatorskim i protivnim evropskim vrednostima tolerancije i individualnih sloboda.

Orban, čiju vladu 2022. očekuju nimalo lagani parlamentarni izbori, tvrdi da su pitanja poput prava zajednice LGBTIQ unutrašnje pitanje nacionalnih vlada i najavljuje da će raspisati referendum o novom zakonu za koji tvrdi da nije uperen protiv homoseksualnih osoba, već da mu je svrha zaštita mađarske djece.

Organizatori subotnjeg marša pozivaju pristaše da ustanu protiv mržnje i pokušaja “pohlepnih političara” da zastraše LGBTIQ osobe.

Bonus video: