odluka parlamenta

Francuska usvojila zakon o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika

Od početka avgusta, propusnica će biti potrebna za ulazak u restorane i barove i za daleka putovanja vozom i avionom

5517 pregleda 18 komentar(a)
Sa jednog od punktova u Parizu, Foto: Reuters
Sa jednog od punktova u Parizu, Foto: Reuters

Francuski parlament usvojio je u ponedjeljak zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv Kovida-19 za zdravstvene radnike i o uvođenju zdravstvene propusnice za širok spektar društvenih aktivnosti, dok se Francuska bori s četvrtim talasom širenja koronavirusa.

Posjetiocima koji idu u muzeje, bioskope ili bazene u Francuskoj je već zabranjen ulaz ako nemaju propusnicu koja pokazuje da su vakcinisani protiv Kovida ili su nedavno imali negativan test. Propusnica je potrebna i za velike festivale i klubove, piše Hina.

Od početka avgusta, propusnica će biti potrebna za ulazak u restorane i barove i za daleka putovanja vozom i avionom.

Mjere sadržane u zakonu trebalo bi da traju do 15. novembra, a prije stupanja zakona na snagu biće potrebno konačno zeleno svjetlo Ustavnog suda.

Još uvijek nedovoljno vakcinisanih

Francuska se, kao i mnoge druge zemlje širom Evrope, suočava s vrlo zaraznom delta varijantom, koja je prvi put identifikovana u Indiji, a koja prijeti produženjem pandemije.

Početkom jula Francuska je dnevno bilježila oko 4.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a prošle nedsjelje ta je brojka dostigla i 22.000. Broj hospitalizovanih takođe raste.

Vlasti pojačavaju napore kako bi olakšale masovnu vakcinaciju. Do nedjelje je 49.3 odsto od 67 miliona francuske populacije primilo dvije doze - ili jednu dozu vakcine - što je još uvijek daleko od praga koji bi, kako kažu stručnjaci, mogao u velikoj mjeri zaustaviti prenos bolesti, odnosno od sticanja "imuniteta stada".

Preporučujemo za Vas