U eksploziji u Leverkuzenu poginula jedna osoba, 31 povrijeđena

Njemačka savezna kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama incident je prvobitno klasifikovala kao "ekstremnu prijetnju", ali su kasnije tokom dana vatrogasci iz Kelna objavili da mjerenja zagađenja vazduha "ne pokazuju bilo kakvu abnormalnost"

19045 pregleda 51 reakcija 3 komentar(a)
Foto: screenshot
Foto: screenshot
Ažurirano: 27.07.2021. 19:15h

Jedna osoba je poginula, četiri su nestale, a 31 je povrijeđeno u snažnoj eksploziji u hemijskom kompleksu koja je danas potresla njemački grad Leverkuzen, nakon čega se nad gradom nadvio veliki crni oblak dima.

Vatrogasci koji su mjerili zagađenje vazduha rekli su da nema opasnosti za obližnje stanovnike nakon što su vlasti prethodno pozvale ljude da se sklone unutra.

Njemačka savezna kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama incident je prvobitno klasifikovala kao "ekstremnu prijetnju", ali su kasnije tokom dana vatrogasci iz Kelna objavili na Tviteru da mjerenja zagađenja vazduha "ne pokazuju bilo kakvu abnormalnost".

Naveli su da se dim povukao, ali da će i dalje mjeriti otrove u vazduhu.

"Veoma smo zabrinuti zbog ove tragedije i smrti našeg zaposlenog", saopšteno je danas iz kompanije Kurenta koja upravlja hemijskim parkom.

Do eksplozije je došlo kad se u blizini spalionice otpada zapalio rezervoar sa gorivom i vatra se proširila, saopštile su gradske vlasti Leverkuzena.

U Leverkuzenu je, između ostalog smještena, i jedna od najvećih njemačkih hemijskih kompanija "Bajer".

Požar je ugašen nakon četiri sata od eksplozije, ali su spasioci i dalje na terenu i traže nestale osobe.

Na terenu je i veliki broj policajaca i vatrogasaca, helikoptera i ambulantnih kola.

Kompanija Kurenta, u kojoj se eksplozija dogodila, saopštila je da je do incidenta došlo jutros u 9.40, ali da su sirene odmah upozorile zaposlene i stanovnike na opasnost.

Bonus video: