Rezultati istrage: Vlada Malte odgovorna za ubistvo novinarke

U izvještaju koji je 29. jula, po zakonu, objavila sama Vlada, navodi se da država nije prepoznala rizik po život novinarke i nije preduzela mjere da spriječi ubistvo

32564 pregleda 374 reakcija 13 komentar(a)
Karuana Galicija, Foto: Reuters
Karuana Galicija, Foto: Reuters

Malteška vlada odgovorna je za ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije, rezultat je javne istrage te likvidacije, javlja BBC.

U izvještaju koji je 29. jula, po zakonu, objavila sama Vlada, navodi se da država nije prepoznala rizik po život novinarke i nije preduzela mjere da spriječi ubistvo.

Novinarka koja je istraživala organizovani kriminal i korupciju u toj ostrvskoj državi, ubijena je 16. oktobra 2017. tako što je njen automobil miniran.

Porodica novinarke, kritičarke malteške vlade, tražila je nezavisnu javnu istragu, piše BBC na osnovu izvještaja malteških medija.

U posljednje dvije godine, u okviru istrage ispitano je više desetina svjedoka, uključujući istražitelje, političare i novinare.

U izvještaju na 437 strana navodi se da su državne vlasti "stvorile atmosferu nekažnjivosti, što je generisano sa 'vrha' ", te da je uočena "neopravdana bliskost" između velikih kompanija i vlade.

Vinsent Muskat je u februaru, kao rezultat nagodbe nakon priznanja za saučesništvo u tom ubistvu koje je šokiralo Evropu, osuđen na 15 godina zatvora.

Uz Muskata su za učestvovanje u ubistvu optužene još dvije osobe.

Karuana Galicia istraživala je korupciju prilikom kupoprodaje Vjetroelektrane Možura na istoimenom brdu između Bara i Ulcinja.

Bonus video: