Požar zahvatio termoelektranu u Turskoj, radnici i mještani evakuisani

Gradonačelnik rekao da je zračna podrška dolazila rijetko i fokusirala se samo na bliži plamen oko pogona, ali ne i na gašenje širih požara na tom području koje je raspirivao vjetar

6905 pregleda 0 komentar(a)
Mještani evakuisani, Foto: REUTERS
Mještani evakuisani, Foto: REUTERS

Termoelektrana na ugalj na jugozapadu Turske i obližnja stambena područja evakuisana su u srijedu uveče jer je plamen iz požara zahvatio unutrašnjost elektrane, rekao je gradonačelnik i lokalni mediji.

Gradonačelnik Milasa Muhammet Tokat upozorava na opasnost od požara posljednja dva dana u termoelektrani Kemerkoj u provinciji Mugla. On je u srijedu kasno rekao da se postrojenje evakuiše. Lokalni mediji navode da su požari potaknuli i evakuaciju obližnjeg primorskog područja Oren.

Vlasti su saopštile da su u elektrani Kemerkoj poduzete mjere opreza i da su cistijerne vodonika ispražnjene.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je fabrici prijeti požar i da su tamo tri ministra. Rekao je da su tamo cijeli dan radili avioni i helikopteri u borbi protiv požara.

No, gradonačelnik je rekao da je zračna podrška dolazila rijetko i fokusirala se samo na bliži plamen oko pogona, ali ne i na gašenje širih požara na tom području koje je raspirivao vjetar.

Zvaničnici kažu da je 167 požara u Turskoj pod kontrolom, a 16 još gori u pet provincija. Hiljade vatrogasaca i civila rade na gašenju požara.

„Neću moći vidjeti šume koje će biti zasađene. Možda ih ni moja djeca neće vidjeti”, rekao je Rešit Javuz, stanovnik Marmarisa, u provinciji Mugla. „Nema više drveća."

Toplotni talas širom južne Evrope doveo je do požara širom Mediterana, uključujući Italiju i Grčku. Temperature u Marmarisu u utorak su dosegle istorijski maksimum od 45,5 stepena Celzijusa.

Ekološke grupe i opozicioni zastupnici u Turskoj izrazili su bojazan da bi šume oštećene požarom mogle izgubiti svoj zaštićeni status, ali tu tvrdnju vlada odbacuje.

Kritičari upozoravaju na tu mogućnost pošto je turski parlament u julu usvojio zakon koji omogućava predsjedniku da promijeni status šuma u lokacije za razvoj turizma ako je to za "opšte dobro".

Turski zvaničnici, uključujući Erdogana, odlučno su odbacili spekulacije i rekli da su spaljene šume zaštićene ustavom i da će biti pošumljene. Iako tačna površina spaljena u prošloj sedmici još nije poznata, zvaničnici su obećali da se pogođena područja neće transformisati u druge svrhe.

Uvjerenje vlade, međutim, nije ublažilo brige.

Kritičari su ukazali na slike šumskog područja spaljenog prije više od deset godina koje je pretvoreno u masivno hotelsko odmaralište.

Iako turski Ustav nalaže pošumljavanje šuma nakon šumskih požara, stručnjaci su upozorili da bi novi zakon koji je postao službeni uz Erdoganovo odobrenje prošle sedmice mogao dodatno otvoriti zdrave šume za turizam i izgradnju.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da će u četvrtak ujutro iz Azerbejdžana doći još jedan vatrogasni avion i dodatno osoblje, a i 40 vatrogasnih vozila će se uputiti u Tursku kako bi pomogli u gašenju požara. On je najavio da su sletila četiri iznajmljena vatrogasna aviona, a u četvrtak će doći još dva iznajmljena aviona jedne kompanije u Izraelu.

Vrućina, niska vlaga i jak vjetar rasplamsali su požare koji su do sada ubili osam osoba i bezbroj životinja i uništili šume. Mještani su morali evakuisati svoje domove i stoku, dok su turisti bježali čamcima i automobilima.

U primorskoj gradskoj provinciji Mugla, gdje se nalazi turistički grad Bodrum, gori još sedam požara. U Antaliji gore najmanje dva požara, a dva kvarta morala su biti evakuisana.