Minsk vodi hibridni rat protiv EU

Poljska tvrdi da Bjelorusija koristi ilegalne imigrante kao “živo oružje”

2966 pregleda 4 komentar(a)
Litvanski vojnici na granici s Bjelorusijom, Foto: JANIS LAIZANS
Litvanski vojnici na granici s Bjelorusijom, Foto: JANIS LAIZANS

Poljska je optužila Bjelorusiju da šalje sve veći broj migranata preko granice u odmazdi zbog odluke Varšave ove nedjelje da pruži utočište Kristini Cimanuskaji, bjeloruskoj atletičarki koja je odbila da se vrati kući s Olimpijskih igara u Tokiju.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova, Maćej Vasik, rekao je juče da Minsk “vodi hibridni rat s Evropskom unijom uz pomoć ilegalnih imigranata”, objavio je Rojters.

Litvanija je ove nedjelje prijavila porast broja ilegalnih prelazaka granice iz Bjelorusije i saopštila da Minsk dovodi migrante avionima iz inostranstva i šalje ih u EU.

“To su i mladi muškarci i žene s djecom. Bjelorusija koristi te imigrante kao živo oružje”, rekao je Vasik.

“Posljednjih dana vidimo porast (broja migranata). To tumačimo kao reakciju na davanje azila bjeloruskoj sprinterki.”

Prebjeg Cimanuskaje je pojačao tenzije između Zapada i Bjelorusije u trenutku kada EU optužuje predsjednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante kao osvetu za sankcije EU.

Lukašenko je juče optužio Litvaniju i Poljsku da podstiču problem migranata na granici, rekavši da Litvanija želi silom da otjera migrante u Bjelorusiju.

Bjelorusija je u maju odlučila da dozvoli migrantima da ulaze u Litvaniju u odmazdi zbog sankcija koje je EU uvela nakon što je Minsk prisilio avion Rajanera da sleti i uhapsio novinara disidenta. Lukašenko je tada poručio da Bjelorusija neće postati mjesto za zadržavanje migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka.

Poljska granična garda je rekla Rojtersu da je privela grupu od 71 migranta na granici s Bjelorusijom tokom noći sa srijede na četvrtak, a drugu grupu od 62, uglavnom Iračana, u srijedu. To je više od ukupno 122 ilegalna imigranta koji su privedeni duž granice tokom čitave prošle godine. Prošlog mjeseca, presretnuta su 242 migranta.

A. Š.

Bonus video: