Režim ne može slomiti duh opozicije

Lukašenko nastavlja sa žestokim obračunom protiv neistomišljenika

9666 pregleda 3 komentar(a)
Optimizam u sudnici: Marija Kolesnikova, Foto: Rojters
Optimizam u sudnici: Marija Kolesnikova, Foto: Rojters

Marija Kolesnikova provela je posljednjih 11 mjeseci u maloj zatvorskoj ćeliji i samo joj je bilo dozvoljeno da vježba sat dnevno. Međutim, ova opoziciona aktivistkinja se pojavila na sudu prošle nedjelje plešući, piše BBC.

Zajedno sa saborcem Maksimom Znakom, proglašena je za prijetnju po nacionalnu bezbjednost i optužena za kovanje zavjere kako bi se dočepala vlasti.

Međutim, kad joj je počelo suđenje prošle srijede, Kolesnikova je bila prkosno vesela, sa širokim osmijehom pred TV kamerama prema kojima je pokazivala rukama znak srca iza rešetaka pored kojih su bili naoružani čuvari.

Maksim Znak je uoči ročišta kazao za BBC da je nevin i dodao da se to vidi i po zatvaranju suđenja za javnost, navodno iz bezbjednosnih razloga.

”Nisam ništa uradio”, napisao je u ekskluzivnom intervjuu iz zatvora.

On i Kolesnikova su među najistaknutijim ličnostima kojima se sudi otkako su prošlog ljeta sporni predsjednički izbori izazvali dotad neviđeno masovne proteste u Bjelorusiji. Godinu kasnije, autoritarni Aleksandar Lukašenko i dalje je na vlasti – na udaru zapadnih sankcija, ali s podrškom Rusije – a na ulicama nema demonstranata.

Ispred suda u Minsku, prijatelji i članovi porodice okupili su se kod ograde koju je postavila policija blokirajući ulaz u zgradu. Nije bilo vidljivih snaga za razbijanje demonstracija, samo nekoliko policajaca u automobilima: vlasti očito nisu očekivale da će se okupiti mnogo ljudi.

Otac Kolesnikove, Aleksandar, došao je s cvijećem za svoju kćerku, koje je morao da joj pošalje po advokatu, pošto nikom drugom nije bilo dozvoljeno da uđe u sudnicu.

Primijetivši Aleksandra, jedna prorežimska blogerka mu se narugala zbog slabog odziva pred sudnicom.

”Ovdje nema nikoga, nikog nije briga za Mariju”, vikala je, pokušavajući da ga isprovocira i da to snimi telefonom.

No, proteste je zaustavio strah, a ne nezainteresovanost.

Maksim Znak
Maksim Znakfoto: Reuters

Sestra Maksima Znaka je dopisnici BBC-a kazala da je obračun s opozicijom i svim kritičarima sada toliko žestok da je dosta njenih prijatelja napustilo zemlju zbog bezbjednosti.

”Veliki skupovi kakve smo vidjeli prošle godine sada su nemogući”, kaže Irina. “To bi samo značilo da će više ljudi otići u zatvor.”

Grupa boraca za ljudska prava “Viasna” već je registrovala preko 600 političkih zatvorenika u Bjelorusiji, uključujući i učesnike protesta, opozicione aktiviste i nezavisne novinare. Čak su i neki članovi “Viasne” trenutno pritvoreni.

Otac Marije Kolesnikove nije vidio kćerku otkako je zatvorena.

Ona piše svaki dan iz zatvora, stranice su prekrivene smajlijima i srcima, a njena pozitivna energija štiti Aleksandra od očaja. Priznaje da se osjeća krivo kad god osjeti tugu jer je Marija tako odlučna da ostane uspravna.

”Njeni advokati pričaju da se glasno smije čak i kad hoda kroz zatvor dok ide prema njima”, kaže Aleksandar za BBC. “Njeno raspoloženje mi olakšava mnoge stvari.”

Uprkos tome, članovi porodica aktivista se pripremaju za dugogodišnje zatvorske kazne – i do 12 godina.

Nadaju se da ovo dvoje neće zaista odslužiti cijelu kaznu: ili da će nekako doći do političke promjene u Bjelorusiji, ili da će pritisak međunarodnih sankcija primorati Lukašenka da sklopi neki sporazum s EU koji bi podrazumijevao i puštanje zatvorenika.

Lukašenko
Lukašenkofoto: Reuters

Ali na vidiku nema brzog rješenja.

”Čini se da neko misli da je finansiranje represivne mašine ... manje zlo nego poštovanje zakona i garantovanje građanskih i političkih prava narodu”, kazao je Maksim Znak za BBC.

”Mislim da sam dokazao da su u Bjelorusiji neophodne promjene”, dodao je. “A što se tiče šansi za to – sve je moguće dok smo živi.”

I Marijino pismo ocu je u sličnom tonu. Kćerka ga uvjerava da će uskoro biti kod kuće. Sve će biti u redu, piše, a Aleksandar se drži za to – i za neobične slike Marije kako igra pored rešetaka u sudnici.

”Ovo pokazuje kako se i dalje osjeća u sebi”, kaže, smiješeći se dok gleda snimak na mobilnom telefonu. “Samo bih volio da mogu da je vidim i da i ja njoj pošaljem ovakvo srce.”

Cilj je izolovati ih

Više od 110 osoba vlasti drže u objektu “Valadarka”. To je kameni zamak iz 19. vijeka u srcu Minska.

”Napisao sam oko 4.800 pisama, 100 priča, nacrt romana i dosta pjesama i crteža”, napisao je Maksim Znak za BBC o vremenu provedenom tamo, a njegova sestra je dodala da popravlja formu jer radi po 20 sklekova za svako pismo koje prođe zatvorsku cenzuru.

U međuvremenu radi na jednoj rok operi.

”Cilj je izolovati ih”, kaže za BBC Dmitri Levski, dodajući da su optužbe bez osnova.

Ovaj bivši advokat predstavljao je Maksima Znaka dok prije nekoliko nedjelja nije izbačen iz advokatske komore. Drugi advokati koji su sarađivali s opozicionim aktivistima izgubili su licence i protiv njih su pokrenuti postupci.

”Kao što vidimo, neko ne želi da se javno govore ideje i mišljenja koja su iznijeli Marija i Maks u ljeto 2020. Zato su odlučili da ih zatvore”, smatra Levski.

Članovi porodica aktivista se pripremaju za dugogodišnje zatvorske kazne – i do 12 godina

Bonus video: