Sicilija proglasila šestomjesečno vanredno stanje zbog požara

Italijanski vatrogasci objavili su da su u subotu bili na 800 intervencija, uključujući 106 u jugoistočnoj regiji Apuliji, 120 u jugozapadnoj Kalabriji i 188 na Siciliji

4255 pregleda 248 reakcija 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Regionalna vlada Sicilije proglasila je vanredno stanje na šest mjeseci zbog požara koji haraju ostrvom od kraja jula, piše agencija dpa, a prenosi N1.

Regionalni predsjednik Nelo Musumeci objavio je na Fejsbuku da će neuobičajeno visoke temperature i abnormalni vremenski uslovi predstavljati rizik idućih nedjelja.

U međuvremenu, na Sardiniji, vatrogasno društvo u pokrajini Oristano objavilo je da je u subotu ujutro izbio požar u turističkom objektu.

Vatrogasci su spriječili širenje požara na obližnje rastinje, dodali su. Nema izvještaja o žrtvama.

Oristano, smješten na zapadnoj obali mediteranskog ostrva, nedavno se borio s velikim šumskim požarima koji su nanijeli veću štetu.

Neuobičajeno visoke temperature koje se penju iznad 40 Celzijusovih stepeni uzrokuju sušu u južnoj Italiji, potpirujući požare.

Vjeruje se da su mnogi požari namjerno izazvani.

Italijanski vatrogasci objavili su da su u subotu bili na 800 intervencija, uključujući 106 u jugoistočnoj regiji Apuliji, 120 u jugozapadnoj Kalabriji i 188 na Siciliji.

Poljoprivredno udruženje Coldiretti opisala je ovo ljeto kao najtoplije u dekadi.

Sicilija, Kalabrija i Apulija najteže su pogođene u nedavnim požarima.

Dvije osobe u pokrajini Kalabrija poginule su u požarima, objavila je vatrogasna stanica.

Bonus video: