Putin: Obim i oblik prirodnih katastrofa u nekim regionima je apsolutno bez presedana

Ruski predsjednik naveo je kao primjer jake kiše na jugu zemlje gdje je za nekoliko sati palo kiše koliko padne u jednom mjesecu, kao i požare u Sibiru, na ruskom Dalekom istoku, dodatno pojačane sušom i jakim vjetrovima

6172 pregleda 158 reakcija 5 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je danas zabrinutost zbog prirodnih katastrofa nezapamćenih razmjera u Rusiji, suočenoj sa razornim šumskim požarima u Sibiru i poplavama na jugu.

"Obim i oblik prirodnih katastrofa u nekim regionima je apsolutno bez presedana", rekao je Putin na sastanku koji je prenijela televizija i pozvao vladu da "djeluje brzo i efikasno" prema ekološkim problemima.

Ruski predsjednik naveo je kao primjer jake kiše na jugu zemlje gdje je za nekoliko sati palo kiše koliko padne u jednom mjesecu, kao i požare u Sibiru, na ruskom Dalekom istoku, dodatno pojačane sušom i jakim vjetrovima.

"Sve to još jednom pokazuje u kojoj meri je važno da se u budućnosti angažujemo dubinski i sistematski u klimatskom i ekološkom programu", rekao je Putin.

Šumski požari u Sibiru već su opustošili više od 16,6 miliona hektara, posebno u Jakutiji, velikoj teritoriji ali slabo naseljenoj gde je dim pokrio gradove i gdje su vlasti bile primorane u petak da proglase neradni dan.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije čiji šef je u četvrtak stigao u Jakutiju rekao je da je pokrenuo specijalni operacioni centar koji se bavi tim požarima protiv kojih se bori oko 5.000 ljudi.

Dim od požara u Jakutiji izazvao je povišene nivoe sulfur-vodonika do Čeljabinska, na 3.800 kilometra jugozaopadno.

Američka svemirska agencija Nasa upozorila je prije nedjelju dana da je taj dim takođe pogodio i Sjeverni pol.

Bonus video: