Turska: Srušio se avion za gašenje požara, poginuli svi članovi posade

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je, u objavi naTviteru, izrazio žaljenje zbog smrti i rekao da se njihove "herojske žrtve" neće zaboraviti

14037 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

U padu aviona za gašenje požara, koji se srušio danas u planinskoj oblasti u južnoj Turskoj, poginulo je svih osam članova posade, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U avionu, tipa BE-200, koji je iznajmljen od Rusije u trenutku nesreće bilo je pet ruskih i tri turska državljanina, navedeno je u saopštenju.

On se srušio prilikom pokušaja da sleti u tursku provinciju Adana.

Timovi za potragu i spasavanje poslati su na mjesto udesa u reonu Karamanmaraš, javili su turski državni mediji.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je, u objavi naTviteru, izrazio žaljenje zbog smrti i rekao da se njihove "herojske žrtve" neće zaboraviti.

Guverner Karamanmaraša Omer Faruk Džoskun rekao je za Anadoliju da je požar počeo kada je munja udarila u drveće.

"Poslali smo avion u tu oblast ali smo izgubili kontakt sa letjelicom prije nekog vremena i ona se srušila. Poslali smo mnoge jedinice u oblast gdje se avion srušio", rekao je guverner.

Šumski požari u turskoj sredozemnoj oblasti počeli su krajem jula i zahvatile su hiljade ari šuma, uglavnom u primorskim provincijama Mugla i Antalija.

Turski ministar za šume Bekir Pakdemirli rekao je u četvrtak da je tokom 16 dana, pod kontrolu stavljeno 299 požara, a u njihovom suzbijanju učestvovali su vatrogasci, helikopteri i avioni.

Osam ljudi stradalo je u požarima koji su izbili poslije dugog toplotnog talasa koji je zahvatio cijelu oblast Sredozemlja.

Bonus video: