London uveo sankcije protiv sedam Rusa povezanih sa trovanjem Navaljnog

Navaljni (45) je dva dana bio u komi u jednoj bolnici u Sibiru prije nego što je prebačen u Berlin na dalje liječenje, a njemački ljekari su utvrdili da je Navaljni otrovan novičokom, nervnim agensom iz sovjetske ere

2487 pregleda 3 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Britanska vlada saopštila je danas da je uvela sankcije protiv sedam Rusa povezanih sa trovanjem protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog kome je pozlilo prije tačno godinu dana tokom leta u Sibiru.

Rusima, identifikovanim kao pripadnici ruske bezbjednosne službe (FSB), zabranjeno je putovanje u Veliku Britaniju i zamrznuta im je imovina, navela je britanska vlada.

London je u oktobru 2020. uveo sankcije protiv šest zvaničnika, među kojima su šef FSB-a Aleksandar Borotnikov i predstavnik ruske predsjedničke administracije Sergej Kirijenko. Sankcije su uvedene i zbog umiješanosti u trovanje Navaljnog.

Britanske vlasti dodale su da su sankcije protiv sedam Rusa uvedene jer smatraju da su te osobe "direktno odgovorne za pripremu i sprovođenje napada na Navaljnog u Tomsku, 20. avgusta 2020. godine".

Među njima su tri navodna agenta FSB-a, Aleksej Aleksandrov, Vladimir Panaev i Ivan Osipov, koji su, prema navodima Londona, bili u Tomsku kada je otrovan Navaljni. Drugi sankcionisani Rusi su visoko rangirani predstavnici FSB, od kojih jedan general i jedan pukovnik.

Navaljni (45) je dva dana bio u komi u jednoj bolnici u Sibiru prije nego što je prebačen u Berlin na dalje liječenje, a njemački ljekari su utvrdili da je Navaljni otrovan novičokom, nervnim agensom iz sovjetske ere.

Protivnik Kremlja se početkom januara vratio u Moskvu gdje je odmah uhapšen. Trenutno izdržava zatvorsku kaznu od dvije i po godine.

Bonus video: