Merkel od Putina ponovo tražila oslobađanje Navaljnog

Ruski predsjednik joj je odgovorio da njegov glavni politički protivnik nije zatvoren zbog "svog političkog djelovanja", nego zbog "teškog krivočnog djela prema stranim partnerima"

15307 pregleda 18 komentar(a)
Foto: en.kremlin.ru
Foto: en.kremlin.ru

Njemačka kancelarka Angela Markel zatražila je od predsjednika Rusije Vladimira Putina oslobađanje opoziionog lidera Alekseja Navaljnog.

Merkel je na zajedničkoj konferencije za novinare istakla "tragičnu situaciju" u kojoj je Navaljni, koji je u zatvoru zbog prevare u slučaju koji mnogi ocjenjuju kao sredstvo političkog progona.

Susret Merkel i Putina dogodio se tačno godinu nakon trovanja Navaljnog, koje se pripisuje ruskim vlastima.

"Još jednom sam zatražila od ruskog predsjednika da oslobodi Alekseja Navaljnog i jasno sam rekla da ćemo to tražiti i ubuduće", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji sa Putinom.

Ruski predsjednik joj je odgovorio da njegov glavni politički protivnik nije zatvoren zbog "svog političkog djelovanja", nego zbog "teškog krivočnog djela prema stranim partnerima".

Putin je izjavio da se "borba sa korupcijom ne treba iskorišćavati u političke svrhe", istakavši da će Rusija učiniti "sve" kako bi iskorijenila korupciju.

Rusi i Evropljani, najprije Nijemci, sukobili su se oko tog pitanja i uvodili sankcije.

Iako je Merkel spomenula "velike razlike" u stavovima, istakla je i da se dijalog mora nastaviti.

"Razgovaramo i to ćemo raditi i ubuduće", kazala je Merkle, koja posljednji put dolazi u posjetu Rusiji u svojstvu njemačke kancelarke.

Ruski predsjednik, koji je Merkel poklonio buket cvijeća, pohvalio je njihove "uvijek profesionalne odnose" i njene napore za "kompromis".

Bonus video: