Unesko proglašava rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Inicijativu za zaštitu riječnog krajolika na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije pokrenuli su prije više od 20 godina aktivisti za zaštitu životne sredine i organizacije civilnog društva

3676 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Unesko će u srijedu, 15. septembra, na sastanku u Abuji (Nigerija) proglasiti rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u pet država, takozvanu "Evropsku Amazoniju", koja time postaje najveće zaštićeno riječno područje u Evropi, doznaje se u WWF Adriji.--

Inicijativu za zaštitu riječnog krajolika Mure, Drave i Dunava na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije pokrenuli su prije više od 20 godina aktivisti za zaštitu životne sredine i organizacije civilnog društva.

Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav zvanično je započeo 2011. godine, kada su ministri zaštite životne sredine pet zemalja potpisali deklaraciju o uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere, podsjeća WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode koja je dio te inicijative od samoga početka.

Zajednička nominacija, zvanično poslata u aprilu 2020, povezala je četiri dijela slagalice - rezervate biosfere u Austriji, Sloveniji i Srbiji, te prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava u Hrvatskoj i Mađarskoj u jedinstveno zaštićeno područje. Riječ je o najvećem riječnom zaštićenom području u Evropi, koje pokriva gotovo milion hektara i 700 kilometara riječnih tokova, gdje živi oko 900.000 stanovnika, ističu u WWF-u.

"Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav bio je dugotrajan, a rezultirao je uspješnom regionalnom saradnjom i ujedinio pet zemalja oko istog cilja - zaštite prirode. Želimo posebno istaći da je očuvanje tog područja zajednička odgovornost svih nas, bez obzira na administrativne granice, jer ih priroda ne poznaje", istakla je direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz, kako prenosi Hina.

Bonus video: