Grčka zanemaruje školovanje djece izbjeglica i migranata

Broj djece izbeglica koja pohađaju školu "skandalozno nizak", zbog nedostatka osoblja i prevoza ali i zbog podrozenja lokalnog stanovništva.

7498 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grčka zanemaruje školovanje nekoliko hiljada djece u izbjegličkim i migrantskim kampovima, saopštile su danas dvije nevladine organizacije.

Organizacija "Sejv d čildren" i grčki Savjet za izbjeglice ocijenile su da je za više od 20.000 djece potrebno školovanje i dodale da se situacija dodatno pogoršala zbog koronavirusa.

Te organizacije navode da je broj djece izbeglica koja pohađaju školu "skandalozno nizak", zbog nedostatka osoblja i prevoza ali i zbog podrozenja lokalnog stanovništva.

Manje od 15 odsto djece u izbegličkim kampovima zvanično pohađa školu, a mnoga avganistanska i iračka djeca nikada nisu išla u školu, navodi se u izvještaju te dvije organizacije i dodaje da se situacija dodatno pogoršala mjerama ograničenog kretanja u kampovima zbog koronavirusa.

Grčka djeca su prošle godine koristila školovanje na daljinu, ali su djeca koja žive u smještajnim objektima za izbjeglice potpuno isključena iz ovog sistema, zbog nedostatka internet veza i računara, dodaje se u izvještaju.

Bonus video: