Džonson rekonstruiše svoj tim: Rab više nije ministar vanjskih poslova

On je sada prebačen u ministarstvo pravosuđa, a pored toga imenovan je za potpredsjednika vlade

6406 pregleda 5 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson smijenio je Dominika Raba sa pozicije ministra vanjskih poslova u srijedu 15. septembra u sklopu velike rekonstrukcije kabineta.

Umjesto Raba na poziciji ministra vanjskih poslova nalazi se Liz Trus, jedna od omiljenih u Konzervativnoj stranci koja se na ovu poziciju seli iz sektora za trgovinu. Kako podsjeća Rojters, zaključila je niz trgovinskih ugovora od kada je Velika Britanija napustila Evropsku uniju.

Rab se suočavao sa pozivima na ostavku otkako je otišao na odmor na Kretu dok su talibani napredovali prema glavnom gradu Avganistana.

On je sada prebačen u ministarstvo pravosuđa, a pored toga imenovan je za potpredsjednika vlade.

Mišela Govea koji se smatra ključnim igračem u Džonsonovoj vladi zamijenio je Stefan Barkli, bivši ministar za Brexit. Ministar finansija Riši Sunak ostaje na svojoj poziciji.

Bivši ministar za vakcine Nadim Zahavi sada je ministar obrazovanja. Nadin Doris je državna sekretarka za kulturu, medije i sport.

Govoreći nakon najave o rekonstrukciji, Džonson je rekao da je vrijeme da se njegova vlada pozabavi rješavanjem nejednakosti u cijeloj zemlji i obnovom nakon pandemije kovida-19.

"Kabinet kojeg sam danas imenovao neumorno će raditi na ujedinjenju i ujednačavanju cijele zemlje. Iz pandemije ćemo se izgraditi bolje i ispuniti vaše prioritete", rekao je Johnson na Tviteru.

Izvor iz Džonsonovog kabineta rekao je da će premijer imenovati ministre "sa fokusom na ujedinjenje i ujednačavanje cijele zemlje".

Bonus video: