Poljska posle smrti troje izbjeglica optužuje Bjelorusiju za juriš na granicu EU

"Uznemirujuće je da je Bjelorusija, specijalno u namjeri da se taj pritisak na granice nastavi, uvela režim bez viza sa nekoliko zemalja sa velikim potencijalom nelegalne migracije. U ovoj fazi mogu da konstatujem da je to organizovani juriš na naše granice. Mi sigurno nećemo popustiti"

2019 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Nakon tragičnog vikenda kada su nađena tijela troje izbjeglica koji su preminuli u nedjelju od hipotermije i iscrpljenosti pošto su prešli nelegalno istočnu granicu Poljske, premijer Mateuš Moravjecki optužio je danas Bjelorusiju i njenog predsjednika Aleksandra Lukašenka da organizuje juriš migranata na Evropsku uniju (EU) s ciljem da je destabilizuje.

"To je akcija kojom upravlja Moskva. Vidi se velika odlučnost. Uznemirujuće je da je Bjelorusija, specijalno u namjeri da se taj pritisak na granice nastavi, uvela režim bez viza sa nekoliko zemalja sa velikim potencijalom nelegalne migracije. U ovoj fazi mogu da konstatujem da je to organizovani juriš na naše granice. Mi sigurno nećemo popustiti", kazao je danas poljski premijer na konferenciji za novinare u Varšavi.

Ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Kaminjski precizirao je na konferenciji za novinare sa premijerom da je Bjelorusija omogućila režim bez viza za državljane Pakistana, Jordana i Egipta tako da kriza na istočnim granicama EU može da traje mjesecima.

Premijer Moravjecki rekao je da poljske vlasti imaju snimke sa kamera iz dronova koje, kako je kazao, potvrđuju da izbjeglice i migrante iz Minska kuda stižu avionima prevoze do pograničnih postaja bjeloruske granične straže i tamo dobijaju instrukcije kako da pređu nelegalno zelenu granicu u Poljsku.

"U septembru je bilo preko 4.000 pokušaja nelegalnog prelaska granice. To je masovna operacija, dobro režirana u Minsku i Moskvi". rekao je poljski premijer.

Moravjecki je naglasio da poljske vlasti nastoje da pomognu svim osobama koje pređu poljsku granicu i da spasu živote gdje god je moguće a da je proteklog vikenda poljska Granična straža spasila živote osmoro izbjeglica koji su u pokušaju da pređu granicu upali u močvare.

Poljske vlasti uvele su početkom septembra na mjesec dana vanredno stanje u pojasu širine 3 kilometra na granici sa Bjelorusijom.

Za razliku od baltičkih zemalja koje su takođe uvele vanredno stanje, ali daju medijima propusnice da izvještavaju sa granice, u Poljskoj su novinari, čak i provladinih medija, nepoželjni na granici, tako da većina informacija stiže sa bjeloruske strane ili od poljskih vlasti i u javnosti se množe lažne vijesti i dezinformacije jer se ne zna šta se na granici dešava.

"Ne znam zašto smatrate da u tako teškom trenutku kada mogu da se dešavaju izgredi novinari treba da budu na granici. Mi branimo granicu, tamo su naoružani stražari", kazao je ministar Kaminjski.

Ministar unutrašnjih poslova kazao je da će na granice stići još 500 vojnika na pomognu Graničnoj straži.

Premijer Moravjecki rekao je da će za nedjelju dana u dogovoru sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom donijeti odluku da li će biti produženo dalje vanredno stanje na granici sa Bjelorusijom.

Bonus video: