Kremlj: Odluka Evropskog suda za ljudska prava je neargumentovana, nemaju sve informacije

Na pitanje da li je Kremlj spreman da se složi sa presudom, on je kazao da "nije spreman da uvaži takvu odluku"

8034 pregleda 3 komentar(a)
Peskov, Foto: Reuters
Peskov, Foto: Reuters

Kremlj je danas ocijenio da je odluka Evropskog suda za ljudska prava da je Rusija kriva za smrt bivšeg saradnika Federalne službe bezbjednosti Aleksandra Litvinjenka neargumentovana, jer sud nema sve informacije o tom slučaju.

"Teško da Evropski sud za ljudska prava ima neka punomoćja, tehnološke mogućnosti da ima informaciju o tome", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući odluku suda u Strazburu.

Na pitanje da li je Kremlj spreman da se složi sa presudom, on je kazao da "nije spreman da uvaži takvu odluku".

Evropski sud za ljudska prava zaključio je danas da je Rusija "odgovorna" za ubistvo bivšeg špijuna Litvinjenka otrovanog polonijumom-210 u Velikoj Britaniji 2006. godine.

U saopštenju je sud ocijenio da postoji "snažna pretpostavka" da su počinioci trovanja, imenovani tokom britanske istrage, djelovali u svojstvu agenata za rusku državu.

Sud takođe navodi da Moskva nije dala "zadovoljavajuća i ubjedljiva" alternativna objašnjenja niti je "osporila zaključke britanske javne istrage".

Rusija je osuđena da plati 100.000 eura na ime "moralne štete" udovici Aleksandra Litvinjenka što je dosta visoka suma za taj sud.

Bonus video: