Ko je pokušao da ubije Šefira: Saradnici Zelenskog upiru prstom u oligarhe ili Rusiju

Ukrajinska policija pokušava da utvrdi ko je naredio atentat na predsjednikovog savjetnika

9482 pregleda 2 komentar(a)
U napadu je teško povrijeđen Šefirov vozač, Foto: Rojters
U napadu je teško povrijeđen Šefirov vozač, Foto: Rojters

Ukrajinska policija pokušava da utvrdi ko stoji iza pokušaja ubistva visokog saradnika predsjednika Volodimira Zelenskog, nakon što je juče iz automatskog oružja pucano na njegov automobil, u napadu koji je šokirao političku elitu.

Serhij Šefir, saradnik Zelenskog, nije povrijeđen, ali je njegov vozač u kritičnom stanju nakon što je ranjen u napadu koji se dogodio nedaleko od Kijeva.

Tužilac je saopštio da je automobil pogođen 18 puta, a policija je otvorila istragu sa sumnjom da se radi o pokušaju ubistva s umišljajem.

Zelenski, koji se nalazi u Njujorku gdje prisustvuje Generalnoj skupštini UN, kazao je da ne zna ko je odgovoran za napad, ali da je moguće da se radi o poruci koja je upućena njemu i njegovoj vladi. “Ovo bi mogle biti unutrašnje ili spoljašnje snage. Ali ja ih ne smatram jakim jer je poruka koju su poslali ispalivši rafal iz šume na automobil mog prijatelja zapravo pokazatelj slabosti.”

Šefir je blizak Zelenskom i predvodi grupu njegovih savjetnika.

“Ne radim na slučajevima koji bi izazvali ovakvu agresiju. Mislim da je ovo zastrašivanje”, kazao je Šefir na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom unutrašnjih poslova Denisom Monastirskijem.

“Mislim da ovo neće uplašiti predsjednika”, dodao je on.

Zelenski je došao na vlast zahvaljujući obećanju da će se obračunati s oligarsima u zemlji i boriti protiv korupcije.

Mihailo Podoljak, jedan od njegovih savjetnika, kazao je da bi pokušaj ubistva zapravo mogao biti rezultat kampanje protiv oligarha.

Zelenski je, komentarišući napad, kazao da neće odustati od reformi već da će udvostučiti napore za njihovo sprovođenje. “Ovo neće uticati na snagu našeg tima, na pravac koji sam izabrao s našim timom - da uvodimo promjene, očistimo našu ekonomiju, borimo se protiv kriminala i velikih uticajnih finansijskih grupa”, kazao je on.

Ukrajinski parlament ove nedjelje razmatra predlog Zelenskog da razmatri zakon kojim bi se smanjio uticaj oligarha u ukrajinskom društvu, podsjeća agencija Rojters.

Policija je saopštila da istražuju tri scenarija: pokušaj vršenja pritiska na rukovodstvo zemlje, pokušaj destabilizacije političke situacije i umiješanost stranih obavještajnih službi.

Oleksandar Kornijenko, šef političke partije Zelenskog, kazao je da “umiješanost Rusije ne treba isključiti”.

”Znamo za njihovu sposobnost da organizuju terorističke napade u drugim zemljema”, kazao je Kornijenko.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da sugestije o ruskoj umiješanosti “nemaju nikakve veze s realnošću”.

Bonus video: