kazna od pola miliona euradok se ne obustavi rad rudnika turov

Poljski premijer ignoriše samit u Budimpešti zbog spora sa Češkom oko rudnika

"Naše međunarodne aktivnosti skoncentrisane su sada na pitanje rudnika Turov i zato je premijer odlučio da otkaže posđetu. Premijer Mateuš Moravjecki pozitivno ocđenjuje inicijativu premijera Viktora Orbana i demografsku deklaraciju koja će biti potpisana u Budimpešti. Poljska će biti njen potpisnik"

1643 pregleda 1 komentar(a)
Moravjecki, Foto: AP Photo
Moravjecki, Foto: AP Photo

Poljski premijer Mateuš Moravjecki odustao je od učešća na današnjem Demografskom samitu u Budimpešti, gdje je već češki premijer Andrej Babiš, zbog spora poljskih vlasti sa Češkom i Evropskom unijom oko rudnika lignita zbog kojeg žitelji čeških sela u blizini granice s Poljskom ostaju bez vode za piće.

"Naše međunarodne aktivnosti skoncentrisane su sada na pitanje rudnika Turov i zato je premijer odlučio da otkaže posjetu. Premijer Mateuš Moravjecki pozitivno ocjenjuje inicijativu premijera Viktora Orbana i demografsku deklaraciju koja će biti potpisana u Budimpešti. Poljska će biti njen potpisnik", kazao je danas državnoj poljskoj televiziji TVP.info portparol poljske vlade Pjotr Miler.

Sud pravde Evropske unije po tužbi Češke naredio je Poljskoj u ponedeljak da plaća kaznu od pola miliona eura dnevno sve dok privremeno ne obustavi rad rudnika Turov, kako joj je naređeno privremenom mjerom tog suda iz maja ove godine, jer rudnik ugrožava životnu sredinu u susjednoj Češkoj.

"Nemamo namjeru da prekinemo, zbog toga bi milioni poljskih porodica ostali bez struje", kazao je dan kasnije poljski premijer Mateuš Moravjecki a poljski nezavisni mediji iz nezvaničnih izvora pišu da premijer zbog Turova razmišlja da bojkotuje skupove Višegradske grupe na kojima je i češki premijer Babiš.

Češku vladu i premijera Babiša Moravjecki je optužio za nedostatak dobre volje da spor riješi a u pograničnim oblastima Poljske sa Češkom zbog spora oko rudnika već su se pojavila prva upozorenja u restoranima i prodavnicama: ne prodajemo Česima.

Iako je Češka tužila Poljsku sudu EU zbog rudnika Turov i dalje traju pregovori dvije vlade da se spor riješi mirnim putem.

Poljska proširuje rudnik lignita Turov na površinu 30 km2 do dubine 330 metara a Češka kao uslov da povuče žalbu Sudu EU zahtijeva da se u rudniku napravi podzemni zid koji bi spriječio odliv podzemnih voda, takođe da se ponovo provjere neke dozvole za eksploataciju lignita u Turovu jer Poljska nije poštovala ekološke propise.

Glavni problem trenutno je, međutim, to što češka strana prema saznanjima čeških medija insistira da eventualne buduće sporove oko Turova rješavaju evropski sudovi a ne poljski u čiju nezavisnost od pravosudne reforme posljednjih godina kao i EU ni Češka, iako bliski saveznik Poljske u Višegradskoj grupi, očigledno ne vjeruje.

"Za nas je veoma važno da se Evropska komisija ne distancira od tog spora. Poljski premijer je već ranije rekao da traži da međunarodni ugovor bude sklopljen bez učešća EU. Za nas je to neprihvatljivo. U tom slučaju to bi ostalo samo kao bezvrijedno parče papira", kazao je o pregovorima Milan Starec iz češkog sela Uhelna blizu rudnika.