Evropska agencija za ljekove

Evropski regulator odlučuje o trećoj dozi vakcine početkom oktobra

EMA razmatra zahtjev Fajzera za upotrebu treće doze najmanje šest mjeseci poslije druge za osobe starije od 16 godina

3730 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska agencija za ljekove (EMA) objavila je da će početkom oktobra odlučiti da li da odobri upotrebu treće doze vakcine Fajzer/Biontek protiv kovida-19 za populaciju stariju od 16 godina.

Istovremeno će agencija odlučiti o davanju dodatne doze vakcine Fajzer i Moderna osobama sa slabim imunološkim sistemima, rekao je novinarima Marko Kavaleri, koji je zadužen za strategiju vakcinacija u evropskoj agenciji.

Kavaleri je rekao da zaštita od kovida-19 ima tendenciju da se smanjuje u mjesecima poslije prvih doza. Zbog toga EMA razmatra zahtjev Fajzera za upotrebu treće doze najmanje šest mjeseci poslije druge za osobe starije od 16 godina.

Rezultat te procjene očekuje se početkom oktobra, osim ako budu potrebne dodatne informacije.

On je takođe ocijenio da postaju sve opipljiviji dokazi da treba dati treću dozu poslije prve osobama sa slabim imunitetom koje "slabo odgovaraju" na prve doze.

EMA će ukazati da li treba da se uključe posebne preporuke u informacijama o preparatima vakcina Moderna i Fajzer za takve osobe. On je rekao da je uzeto u obzir da neke države članice EU već daju treću dozu za tu grupu stanovnika.

Preporučujemo za Vas