Milioneri sele imovinu u Švajcarsku

Geopolitičke tenzije i strah od posljedica pandemije učinili privlačnom stabilnost alpske države

11221 pregleda 5 komentar(a)
Atraktivno mjesto za čuvanje bogatstva, Foto: ARND WIEGMANN
Atraktivno mjesto za čuvanje bogatstva, Foto: ARND WIEGMANN

Moguće skretanje ulijevo na sjutrašnjim izborima u Njemačkoj podstaklo je milionere da prebace imovinu u Švajcarsku, kazali su bankari i poreski advokati.

Ako na vlast dođu Socijaldemokrate lijevog centra (SPD), ultraljevičarska stranka Ljevica i ekološka Zeleni, ponovno uvođenje poreza na bogatstvo i povećanje poreza za nasljedstvo mogli bi se naći na političkom dnevnom redu.

”Preduzetničke porodice su jako alarmirane”, rekao je Rojtersu poreski advokat iz Njemačke koji je angažovan u brojnim švajcarskim operacijama.

Ovaj potez pokazuje koliko bogataša i dalje vidi Švajcarsku kao atraktivno mjesto za čuvanje bogatstva, uprkos njenim naporima da se oslobodi imidža sigurnog utočišta milijardera, navodi britanska agencija.

Nijedna država nema više ofšor imovine od Švajcarske, a priliv je ubrzan 2020, u korist banaka poput UBS, Kredi suis i Julisu Baer. Geopolitičke tenzije i strah od ekonomskih posljedica pandemije kovida-19 učinili su privlačnom političku stabilnost Švajcarske.

Depoziti njemačkih domaćinstava i kompanija u bankama u Švajcarskoj porasli su skoro pet milijardi dolara, na 37,5 milijardi, u prvom kvartalu 2021, pri čemu to ne uključuje akcije, obveznice ili finansijske proizvode, navodi Rojters.

Noviji podaci nisu dostupni, ali upućeni kažu da se priliv nastavio.

”Mnogi bogati ljudi, posebno preduzetnici, strahuju da će doći do zaokreta ulijevo bez obzira na ishod izbora”, rekao je Florian Dreselen iz švajcarske LGT banke.

Jedan ugledni švajcarski bankar je rekao: “Znam neke njemačke preduzetnike koji žele da imaju uporište izvan Njemačke ako situacija tamo postane previše crvena (ljevičarska)”.

Jučerašnja anketa je pokazala da SPD, sa 25 procenata, vodi u odnosu na konzervativce Angele Merkel za četiri procentna poena.

Bonus video: