prve procjene

Švajcarska ubjedljivo podržala brak za sve, pokazuju projekcije

Istopolni parovi već mogu da oforme civilnu vezu u Švajcarskoj od 2007. godine ali nove mjere predviđaju da mogu zajedno da usvajaju djecu, a lezbijski parovi da koriste donaciju sperme

4221 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Švajcarci su na danas održanom referendumu rekli ubjedljivo "da" braku za sve, pokazuju procjene objavljene odmah poslije zatvaranja birališta.

Prema prvoj procjeni instituta za ankete gfs.bern, za novu mjeru glasalo je 64 odsto glasača, a 36 odsto je bilo protiv, što je još više nego što su predviđale ankete uoči referenduma.

Prema ranijim anketama stalno je davana prednost pristalicama homoseksualne unije kojoj su se uglavnom suprotstavljala populistička partija UDC, prva partije u zemlji, i neke vjerske grupe.

Švajcarski parlament i izvršno tijelo Savezni savjet podržavali su predlog "Brak za sve".

Švajcarska se ovim glasanjem usaglasila sa velikom većinom zemalja zapadne Evrope.

Grupe koje su bile protiv su se aktivirale malo više uoči glasanja ali ostaju u velikoj mjeri u manjini.

Istopolni parovi već mogu da oforme civilnu vezu u Švajcarskoj od 2007. godine ali nove mjere predviđaju da mogu zajedno da usvajaju djecu, a lezbijski parovi da koriste donaciju sperme.

Kampanja je bila obilježena optužbama o nefer taktikama, dvije suprotstavljane strane ukazivale su na skidanje postera, neprijateljske imejlove i uzvikivanje uvreda aktivistima, i napore da se ućutkaju suprotstavljeni stavovi.

Preporučujemo za Vas