nepredvidljiva faza, slijede teški pregovori

"Počinje partija pokera": Ko će formirati buduću njemačku vladu?

U Njemačkoj glasači ne biraju direktno svog šefa vlade već to čine poslanici kada se formira poslanička većina u parlamentu

15386 pregleda 71 reakcija 3 komentar(a)
Sjedište njemačkog kancelara u Berlinu, Foto: Reuters
Sjedište njemačkog kancelara u Berlinu, Foto: Reuters

Njemačka koja je bila stub stabilnosti u eri Angele Merkel ulazi u mnogo nepredvidljiviju fazu gdje joj predstoje teški pregovori za formiranje buduće vlade poslije parlamentarnih izbora na kojima su prema zvaničnim preliminarnim podacima sa malom prednošću pobijedile socijaldemokrate.

Već od jutros rukovodstva različitih partija koje bi mogle da uđu u buduću koaliciju sastaju se u Berlinu i trebalo bi da daju nagovještaje mogućih saveza.

Prema jutros objavljenim preliminarnim zvaničnim rezultatima, koji su potvrdili projekcije objavljene noćas, Socijaldemokratska partija (SPD) lijevog centra i njihov vođa Olaf Šolc osvojili su 25,7 odsto glasova, neznatno ispred konzervativne unije CDU-CSU Armina Lašeta koja je zabilježila istorijski minimum sa 24,1 odsto.

Konzervativci nikad nisu imali manje od 30 odsto glasova. To je težak udarac za grupu Angele Merkel u trenutku kada ona odlazi u političku penziju.

U Njemačkoj glasači ne biraju direktno svog šefa vlade već to čine poslanici kada se formira poslanička većina u parlamentu.

Nju je posebno komplikovano formirati jer treba da okupi tri partije, što nije viđeno od 1950-ih, zbog rascjepkavanja glasova.

"Počinje partija pokera", napisao je časopis Špigel (Der Spiegel) ukazujući da poslije glasanja suštinska pitanja ostaju otvorena, kao što je ko će biti kancelar i koja koalicija će vladati zemljom u budućnosti.

Za socijaldemokrate stvari su jasne.

"Ono što je sigurno je da su brojni gradjani glasali za SPD zato što žele promjenu vlade i takođe zato što hoće da se budući kancelar zove Olaf Šolc", rekao je Šolc sinoć.

Njegov rival Armin Lašet iz desnog centra uprkos "razočaravajućem" rezultatu nije spreman da se pridruži opoziciji.

"Učinićemo sve što možemo da formiramo vladu predvođenu unijom CDU-CSU, rekao je Lašet.

U Njemačkoj samo političke partije vode pregovore o formiranju nove vlade.

Poslije prethodnih izbora 2017. godine sadašnja velika koalicija je formirana tek šest mjeseci kasnije, dovela do političke paralize u Njemačkoj, posebno oko evropskih pitanja.

Ipak i SPD kao i unija desnog centra predviđaju da će se zaključiti pregovori o vladi prije Božića. Pitanje je da li će uspjeti.

Prema sadašnjim rezultatima više rješenja je moguće za većinu u Bundestagu.

SPD bi mogao da se poveže sa Zelenim, koji su treći na izborima sa 14,8 odsto glasova i liberalima FDP koja je osvojila 11,5 odsto glasova.

Alternativni konzervativci bi mogli da vladaju sa Zelenima i FDP. Prema anketi "Jugava" objavljenoj noćas većina birača je za prvu opciju, a njih 43 odsto smatra da Olaf Šolc treba da postane budući kancelar Njemačke, najveće evropske privrede.

Sve će prema tome zavisiti od dobre volje te dvije male stranke, koje je danas dnevnik Bild nazvao "tvorcima kraljeva".

Vođa FDP Kristijan Linder juče je ocijenio da bi bilo "poželjno" da njegova stranka i ekolozi prvo razgovaraju prije nego što odluče da li će ući u savez sa konzervativcima ili sa socijaldemokratrama.

Preporučujemo za Vas