rezultati izbora pokazali

Preokret u Berlinu: SPD zadržala mjesto gradonačelnika

Predvođeni bivšom ministarkom za porodicu Franciskom Gifej socijaldemokrate osvojile su 21,4 odsto glasova u gradu-državi, ispred Zelenih koji su osvojili 18,9 odsto i Hrišćansko-demokratske unije (CDU) koja ima 18,1 odsto

5021 pregleda 0 komentar(a)
Gifej, Foto: Reuters
Gifej, Foto: Reuters

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) zadržala je mjesto gradonačelnika Berlina iako je jedno vrijeme izgledalo da će Zeleni da ga osvoje, pokazuju jutros objavljeni konačni rezultati izbora.

Predvođeni bivšom ministarkom za porodicu Franciskom Gifej socijaldemokrate osvojile su 21,4 odsto glasova u gradu-državi, ispred Zelenih koji su osvojili 18,9 odsto i Hrišćansko-demokratske unije (CDU) koja ima 18,1 odsto.

Partija SPD je prethodnih 20 godina imala gradonačelnika Berlina ali su prve prognoze objavljene sinoć davale malu prednost Zelenima.

Franciska Gifej je rekla za regionalni javni radio RBB da će početi razgovore sa Zelenima, ali i sa CDU-om radi formiranja stabilne većine za upravljanje glavnim gradom.

Pored toga građani Berlina izjasnili su se na referendumu koji je takođe održan juče, velikom većinom od 56,4 odsto za "eksproprijaciju" grupa za nekretnine koje drže više od 3.000 stanova, pokazuju danas objavljeni konačni rezultati.

Taj rezultat ipak nije obavezujuć za Senat Berlina, lokalno izvršno tijelo.

Gradske vlasti moraju makar politički da razmatraju to pitanje.

Referendum je održan na inicijativu građana Berlina koji se stalno žale da visoke cijene stanova.

U glavnom gradu čija popularnost je porasla posljednjih godina stanarine su u prosjeku povećane 85 odsto između 2007. i 2019. godine, mada su i dalje dosta niže od onih u Londonu ili Parizu.

Preporučujemo za Vas