Zbog Babiša 30 gradova u Češkoj obmotano izvršiteljskim trakama

Zbog Babišovog sukoba interesa Češkoj prijeti da joj Evropska unija zamrzne sredstva za inače odobreni Nacionalni plan obnove poslije pandemije kovid-19 ukoliko se premijerov sukob interesa ne reši.

2162 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Fontane, spomenici ili željezničke i autobuske stanice u 30 čeških gradova osvanule su danas obmotane žutim izvršiteljskim trakama sa natpisom "zaplijenio ANO-FERT" kao vid demonstracija protiv vladajuće stranke ANO češkog premijera Andreja Babiša i njegovog agro i hemijskog koncerna Agrofert.

Tim hepeningom kada je u Pragu "zaplijenjen" i spomenik svecu zaštitniku češkog naroda, Sv. Vaclavu na istoimenom trgu, građanska inicijativa Milion trenutaka za demokratiju želi da upozori da će se, ako Babiš pobjedi na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra još pogoršati, kako su kazali "toksična kontrola Agroferta nad državom".

"Pored poljoprivrednog zemljšita, šuma, preduzeća prehrambene industrije, klinika i državnih ureda u toj distopijskoj viziji budućnosti pohlepa premijera Babiša i njegovog ANO-ferta progutala je svaki ugao ove zemlje koji treba da služi građanima. I trake su simbol toga", kazao je danas medijima potpredsjednik Milion trenutaka za demokratiju Jirži-Jakub Zevl.

Milion trenutaka za demokratiju od 2017. godine protestuje protiv premijera Babiša i upozorava na njegove afere, kao što je sukob interesa kada je premijerov koncern jedan od najvećih korisnika dotacija u zemlji ili optužbe za zloupotrebu evropskih dotacija za Babišovu porodičnu farmu Rodino gnijezdo, zbog koje Babišu prijeti sud.

Zbog Babišovog sukoba interesa Češkoj prijeti da joj Evropska unija zamrzne sredstva za inače odobreni Nacionalni plan obnove poslije pandemije kovid-19 ukoliko se premijerov sukob interesa ne reši.

Pre dve godine Milion trenutaka z demokratiju uspio je da izvede na demonstracije protiv premijera Babiša 250.000 ljudi, najviše od Plišane revolucije 1989, a ove godine u martu kredom su na Staromnjestskom trgu u Pragu nacrtali 25.000 bijelih krstova da podsete da je zbog haotičnih mera Babiša lično i vlade život u pandemiji izgubilo čak 30.454 Čeha.

Zbog toga što je Češka bila mjesecima od prošle jeseni do ovog proleća na čelnim mjestima liste zemalja koje su najgore izlazile na kraj sa pandemijom, popularnost premijera Babiša i ANO doživela je zimus, u proleće i tokom ljeta strmoglavi pad, međutim, podrška birača počela je ponovo da raste krajem ljeta, kada se kao tema predizborne kampanje pojavila ponovo izbjeglička kriza.

Povlačenje Zapada iz Avganistana ali i otvaranje nove izbjegličke trase preko Bjelorusije, uz obećanja premijera Babiša da će rešiti krizu suviše skupih stanova, inflaciju i poskupljenje struje počelo je da vraća podršku birača i sada bi ANO osvojila prema najnovijem modelu agencije Kantar za Češku televiziju 24,5 odsto glasova.

Iza ANO su tijesno dvije koalicije, Zajedno koju čine konzervativna Građanska demokratska stranka, liberali iz TOP09 i Hrišćanska demokratska unija - Češka narodna stranka i koalicija Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika STAN, koje bi osvojile Zajedno 23 odsto glasova a Pirati i STAN 20 odsto.

U parlament prema anketama i modelima još pouzdano ulaze češki radikalni nacionalisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija koji zahvaljujući kampanji protiv EU i ksenofobnim istupima protiv muslimana, izbjeglica i Roma mogu da računaju na 11,5 odsto glasova, dok su ostale demokratske stranke na granici izbornog praga od pet odsto.

Kako god da glasa češki birač izvjesno je da će makar prvi pokušaj da sastavi vladu dobiti sadašnji premijer Andrej Babiš i još mjesecima će biti na čelu Češke jer je češki predsednik Miloš Zeman izjavio da nema nameru da taj prvi pokušaj o kome odlučuje on kao šef države povjeri bilo kojoj od koalicija već isključivo pojedinačnoj partiji koja osvoji najviše glasova.

Zeman poziva u svojim javnim nastupima Čehe da glasaju za ANO, ne krije da mu je cilj da ANO i premijer Babiš nastave da vode Češku i naredne četiri godine, bez obzira što bi to najvjerovatnije bilo moguće samo ako prvi put u jednu češku vladu uđu i desničarski ekstremisti.

Bonus video: