Poljska namjerava da produži vanredno stanje na granici sa Bjelorusijom

"Smanjio se pritisak na granice Litvanije i Letonije i skoncentrisao se na Poljsku. Predložiću vladi da produži vanredno stanje. Situacija je vrlo napeta, dešava se niz provokacija, izgreda uz učešće pripadnika bjeloruskih oružanih snaga. Ne govorim o nekakvom kretanju izbjeglica već o masovnoj nelegalnoj politički izazvanoj migraciji"

3447 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Poljski ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Kaminjski najavio je da će vlada da produži vanredno stanje koje je zbog pojačanog talasa izbjeglica, na snazi od 2. septembra u pojasu širine tri kilometra na granici sa Bjelorusijom.

"Smanjio se pritisak na granice Litvanije i Letonije i skoncentrisao se na Poljsku. Predložiću vladi da produži vanredno stanje. Situacija je vrlo napeta, dešava se niz provokacija, izgreda uz učešće pripadnika bjeloruskih oružanih snaga. Ne govorim o nekakvom kretanju izbjeglica već o masovnoj nelegalnoj politički izazvanoj migraciji", kazao je danas Kaminjski na konferenciji za novinare.

Prema najnovijim podacima koje je predstavio Kaminjski, od avgusta je zabilježeno 9.400 pokušaja nelegalnog prelaska bjelorusko-poljske granice, od kojih je spriječeno 8.200, a zadržano je 1.200 stranaca koji su pokušali tako da uđu u Poljsku.

Poljske službe provjerile su među njima 200 osoba koje su nakon nelegalnog prelaska granice smještene u poljske centre za izbjeglice zatvorenog tipa.

"Materijali koje vam pokazujemo su iz telefona 50 osoba, djelimično su uništeni, ali su poljske službe uspjele da ih obnove. Kod 50 lica nađeni su materijali koji svjedoče o radikalizmu, da su to mladi ljudi sa borbenom obukom koji su učestvovali u raznim naoružanim formacijama na Bliskom istoku", kazao je ministar Kaminjski.

U prezentaciji se ocjenjuje da petina provjeravanih ima veze sa Ruskom Federacijom, a kao dokaz za tu vezu prikazane su fotografije plana metroa u Moskvi ili slike ispred Kremlja.

"Svakodnevno 2.500 poljskih vojnika pomaže Graničnoj straži. Gradi se plot na granici sa Bjelorusijom. Postavljeno je već 94 kilometra ograde i 140 kilometara žice na zemlji, uz 100 kilometara mreža koje šitite divljač da se ne povrijedi", kazao je na toj konferenciji za novinare ministar odbrane Marijuš Blaščak.

On je optužio bjeloruske graničare i vojnike za provokacije, izjavio je da navodno pucaju u vazduh, bacaju petarde i uništavaju ogradu od žilet žice koju Poljska postavlja na granici.

Poljskim medijima zabranjeno je potpuno izvještavanje iz pojasa u kome je uvedeno vanredno stanje, iako 59 odsto anketiranih za današnju Gazetu viborču zahtijevaju da se mediji puste i u taj pojas da kontrolišu kako se ponašaju vlasti, a ne da javnost bude osuđena na one informacije koje im poljske vlasti same daju.

Evropska komisija preporučila je da se na granici sa Bjelorusijom angažuje Fronteks, ali poljske vlasti to odbijaju.

Vlada premijera Mateuša Moravjeckog, ali i vlasti baltičkih republika optužuju Bjelorusiju i njenog predsjednika Aleksandra Lukašenka da od ovog ljeta otvara novu migrantsku trasu jer organizovano masovno zove migrante iz Azije i Afrike dajući im bez problema vize. Kada oni stignu avionima u Minsk prebacuje ih do granica sa Poljskom i baltičkim zemljama kako bi destabilizovao Evropsku uniju.

O produženju vanrednog stanja poljska vlada odlučiće u utorak.

Bonus video: