Kremlj: NATO u Ukrajini da ne pređe Putinovu "crvenu liniju"

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko optužio je Sjedinjene Američke Države da su u Ukrajini osnovale centre za obuku za koje tvrdi da su u rangu vojnih baza. Kazao je da je o tome razgovarao sa Putinom

8104 pregleda 1 komentar(a)
Putin je u više navrata istakao da neće prihvatiti širenje NATO infrastrukture u Ukrajini, Foto: Rojters
Putin je u više navrata istakao da neće prihvatiti širenje NATO infrastrukture u Ukrajini, Foto: Rojters

Kremlj je juče upozorio da bi svako širenje NATO vojne infrastrukture u Ukrajini predstavljalo prelezak jedne od “crvenih linija” za predsjednika Vladimira Putina, a Bjelorusija je saopštila da je pristala da preduzme akciju sa Moskvom u cilju suprotstavljanja rastućim aktivnostima NATO-a.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko optužio je Sjedinjene Američke Države da su u Ukrajini osnovale centre za obuku za koje tvrdi da su u rangu vojnih baza.

Kazao je da je o tome razgovarao sa Putinom.

”Jasno je da na ovo treba da reagujemo... složili smo se da je potrebno preduzeti određene mjere kao odgovor”, kazao je Lukašenko za novinsku agenciju RIA.

Ukrajina je počela zajedničke vojne vježbe sa SAD i drugim NATO trupama prošle nedjelje, dok su Rusija i Bjelorusija održale vježbe velikih razmjera koje su uznemirile Zapad.

Ukrajina, koja nije članica NATO-a, odavno traži bliže odnose sa Zapadom i tamošnjim vojskama.

Ta zemlja je u lošim odnosima sa Rusijom od kako je Moskva pripojila Krim 2014. i podržala separatiste u sukobima na istoku Ukrajine.

Rusija se čvrsto protivi ideji da Ukrajina uđe u NATO, a ranije ove godine izazvala je paniku u toj zemlji i na Zapadu kada je nagomilala vojne snage blizu granice sa Ukrajinom.

Na pitanje o kakvim zajedničkim aktivnostima je govorio Lukašenko, iz Kremlja je saopšteno: to su aktivnosti koje garantuju bezbjednost naše dvije države”.

Predsjednik Putin je u više navrata govorio na temu potencijalnog širenja NATO infrastrukture na teritoriju Ukrajine, i kazao je da bi time bile pređena crvena linija o kojoj je ranije pričao”, saopšteno je iz Kremlja.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba odbacio je saopštenje o ruskim “crvenim linijama” izvan granica Rusije, i kazao da Kijev mora da misli na svoju bezbjednost.

”Putinove crvene linije su ograničene na ruske granice”, objavio je on na Tviteru.

“Sa naše strane granice između Rusije i Ukrajine sami ćemo odlučiti šta da radimo u interesu ukrajinskog naroda, kao i ukrajinske i evropske bezbjednosti”.

Bonus video: