BEZ UTICAJA NA ZDRAVLJE LJUDI ILI PRIRODU

IRSN: Radioaktivni oblak nad Evropom, nesreća se desila u Rusiji ili Kazahstanu

IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je vjerovatnije riječ o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu
344 pregleda 0 komentar(a)
Radioaktivnost, Foto: Shutterstock
Radioaktivnost, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2019. 15:57h

Radioaktivni oblak nad Evropom proteklih nedjelja nagovještava da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu posljednje nedjelje septembra.

To je saopštio Francuski institut za nuklearnu bezbjednost IRSN.

IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je vjerovatnije riječ o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu.

Institut napominje da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili okruženje u Evropi, prenio je Rojters. 

IRSN navodi u saopštenju da nije mogao da tačno odredi lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najvjerovatnije riječ o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge. 

To bi, dodaje institut, moglo da ukaže na Rusiju ili Kazahstan. 

"Ruske vlasti rekle su da nisu obaviještene da je došlo do nesreće na njihovoj teritoriji", rekao je direktor IRSN Žan Mark Peres za Rojters. 

On je dodao da institut još nije stupio u kontakt sa kazahstanskim zvaničnicima. 

Peres je rekao da su proteklih nedjelja IRSN i drugi instituti za nuklearnu bezbjednost u Evropi izmjerili visok nivo rutenijuma 106, radiokativnog nuklida koji nastaje dijeljenjem atoma u nukleranom reaktoru.

Preporučujemo za Vas