Junker: Nacionalizmi su otrov, "ne" bilo kojem separatizmu koji oslabljuje Evropu

Premijer Španije Marijano Rahoj, koji je bio sa Junkerom u Salamanki, zahvalio je predsjedniku Evropske komisije na podršci "u ovako teškim vremenima"
50 pregleda 2 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2017. 17:43h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je danas Evropu da se odupre separatizmu, u vrijeme dok su težnje za katalonskom nezavisnošću duboko podijelile Španiju, prenosi Rojters.

Agencija podsjeća da je odmjeravanje snaga između Madrida i onih koji podržavaju nezavisnost pokrenuto referendumom od 1. Oktobra, na kojem je izglasano odvajanje Katalonije od Španije, ali su time podstaknuta separatistička osjećanja daleko izvan španskih granica.

Junker je u govoru na španskom Univerzitetu Salamanka kazao da su "nacionalizmi otrov koji Evropu sprječava da radi zajedno".

"Ne možemo da stojimo skrštenih ruku zato što je vrijeme da učinimo ono što treba da se učini. Kažem "ne" bilo kojem obliku separatizmu koji oslabljuje Evropu i dalje proširuje postojeće razdore", poručio je Junker.

Premijer Španije Marijano Rahoj, koji je bio sa Junkerom u Salamanki, zahvalio je predsjedniku Evropske komisije na podršci "u ovako teškim vremenima".

"Junker je podržao djelovanja španske vlade, izrazio je poštovanje prema našem ustavu, našim zakonima i našem pravnom sistemu", kazao je Rahoj.

Rojters ocjenjuje da će današnji Junkerovi komentari dodatno razočarati smijenjenog katalonskog predsjednika Karlesa Pudždemona, koji je izabrao da ode u samoprogonstvo u Belgiju prošle sedmice, nakon što je centralna vlada u Madridu na proglašenje nezavisnosti Katalonije odgovorila smjenom njegove vlade.

Bonus video: