Poljska produžila vanredno stanje i odbila Fronteks na granici sa Bjelorusijom

"Slažem se da je to agresivno ponašanje Lukašenka i da imamo posla sa očajnim režimom i da je važno da Evropska unija bude ujedinjena i oštro odgovori Lukašenku. Međutim izrazila sam bojazni da moramo da pokažemo da se ponašamo drugačije od njega, da imamo drugačije vrijednosti i propise"

2313 pregleda 0 komentar(a)
Poljska policija na granici sa migrantima, Foto: Reuters
Poljska policija na granici sa migrantima, Foto: Reuters

Sejm poljskog parlamenta udovoljio je noćas zahtjevu vlade i predsjednika Poljske Andžeja Dude i produžio zbog pojačanog talasa izbjeglica vanredno stanje u pojasu širine 3km na granici sa Bjelorusijom, kuda ne mogu ni humanitarne organizacije, ljekari ni novinari a odbijen je predlog Evropske komisije da na tu granicu u pomoć dođu stražari Fronteksa.

Evropska komesarka Ilva Johanson koja je sinoć u Varšavi razgovarala sa poljskim ministrom unutrašnjih poslova i administracije Marijušom Kaminjskim, rekla je da je pokrenula pitanje potrebe veće transparentnosti i garancija, i da su svi propisi u skladu sa legislativom EU.

"Slažem se da je to agresivno ponašanje Lukašenka i da imamo posla sa očajnim režimom i da je važno da Evropska unija bude ujedinjena i oštro odgovori Lukašenku. Međutim izrazila sam bojazni da moramo da pokažemo da se ponašamo drugačije od njega, da imamo drugačije vrijednosti i propise", kazala je Johanson.

Eurokomesarka je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 rekla da EU ima informacije da se na poljsko-bjelourskoj granici ne odvija sve u skladu sa zakonima.

"Znam da Poljska ima svoje snage, graničnu stražu ali zbog transparentnosti bilo bi potrebno prisustvo Fronteksa. Molila sam ministra da razmotri da sve bude transparentnije i da pusti na granicu medije", kazala je Ilva Johanson.

Ministar Kaminjski kazao je nakon sastanka da je to vještački problem jer po njegovim riječima Fronteks ima sjedište u Poljskoj i poljske vlasti su s tom agencijom EU u stalnom kontaktu oko situacije na granici, premda na granici sa Bjelorusijom Fronteksovih stražara nema.

"Poljska ima svoju stražu i policiju. Sarađuje sa Fronteksom u Litvaniji a na Balkanu mu obezbjeđuje opremu. Teza o nepostojanju saradnje je nekakav vještački problem", kazao je Kaminjski.

U burnoj debati sinoć pred glasanje od produženju vanrednog stanja koje je 2. septembra uvedeno na 30 dana na granici sa Bjelorusijom, za daljih 60 dana, poslanici opozicije žestoko su kritikovali vlasti konzervativne stranke Pravo i pravda što tjera preko močvara u Bjelorusiju i izbjegličke porodice sa malom djecom i ne omogućava uhvaćenima pri nelegalnom prelasku granice medicinsku pomoć.

"Sjajno uspijevate da hvatate žene i djecu ali muškarce niste u stanju da uhvatite i oni su već iza naše granice"," kazao je poslanik opozicione Građanske koalicije Bartolomjej Šjenkijevič upozoroviši na najnovije podatke iz Njemačke o sve većem broju migranata sa Bliskog istoka i Avganistana koji su zadržani na njemačkoj granici sa Poljskom.

Šjenkijevič je optužio vladu da ne umije da čuva granicu i zbog toga je iz pojasa na kome je na snazi vanredno stanje izbacila sve potencijalne neugodne svjedoke ponašanja graničara.

"Za svaki slučaj isključili ste bilo kakvu medijski kontrolu. Isto tako tvrdoglavo odbijate da Fronteks dodje na poljsko-bjelorusku granicu", kazao je Šjenkijevič.

Poslanici opozicije su debatu svaki čas prekidali skandiranjem "gdje su djeca" a neki su držali slike iračkih devojčica iz grupe od 20 izbjeglica, uglavnom žena i male djece, zadržane u ponedeljak blizu mjesta Mihalov, koje je granična straža prvo prevezla u svoju postaju a zatim ih jednostavno odvezla u šumu na granicu sa Bjelorusijom s porukom da se vrate odakle su došli.

"Da li želite da otkažete i konvencije o pravima djeteta? Da li ćete dalje da gurate djecu u sigurnu smrt u močvarama", kazala je u raspravi Anita Kuharska-Djedjić iz koalicije Ljevica.

Zabrana pristupa humanitarnih organizacija, pravnika i ljekara u zonu gdje je na snazi vanredno stanje, kao i praksa tzv. izgurivanja izbjeglica i kada pređu u Poljsku, koja je po izmijenjenim uredbama sada u skladu sa poljskim propisima izazvala je zabrinutost i Poljske katoličke crkve.

"Izbjeglice se brutalno zloupotrebljavaju u političkom ratu. Duboko sam potresen smrću nekoliko njih. Nažalost nisu ni od koga dočekali pomoć. Njihova smrt treba da bude znak uzbune za našu savjest, da nas natjera da razmišljamo o Jevanđelju i da pokrene konkretnu akciju da se to spriječi", podržao je poglavar Poljske katoličke crkve Vojćeh Polak inicijativu "Ljekari na granici" koja je tražila da ljekarima dobrovoljcima bude omogućeno da pomažu izbjeglicama u zabranjenoj zoni.

Poljski MUP tu molbu 21 ljekara da im omoguće ulazak u zonu vanrednog stanja i pruže medicinsku pomoć kome bude potrebna odbio je s obrazloženjem da graničari već pružaju medicinsku pomoć svima koji su prešli granicu a potrebna im je.

"Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj bi bolesni bili lišeni nužne medicinske pomoći. Ponavljam apel koji su biskupi uputili predstavnicima države i lokalnih samouprava da zajedno izradimo mehanizme pomoći izbjeglicama kojima bi pomogla svojim angažmanom i Poljska katolička crkva", poručio je Polak.

Bonus video: