Nedostatak mesara u Velikoj Britaniji prijetnja za božićnu trpezu

Britanska privreda pogođena je manjkom radne snage izazvane pandemijom i Bregzitom. Zbog nedostatka vozača nastali su problemi u isporuci goriva, što je dovelo do nestašica na benzinskim pumpama koje traju duže od nedjelju dana

5271 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Velikoj Britaniji trenutno nedostaju hiljade mesara zbog čega se strahuje da će biti manjka tradicionalnih proizvoda za Božić i da će morati da se ubije veći broj životinja koje se nagomilavaju zbog zastoja u preradi mesa, naveli su profesionalci iz tog poslovnog sektora.

Britansko udruženje za preradu mesa (BMPA) objasnilo je za današnje izdanje lista Tajms da sektoru nedostaje 15.000 mesara, zbog čega je sektor morao da se usmjeri na snabdijevanje supermarketa osnovnim, ne prerađenim komadima mesa.

"Trebalo je da počnemo proizvodnju hrane za Božić od juna ili jula ali to još nismo uradili", navelo je udruženje i upozorilo da će biti manjka prazničnih prehrambenih proizvoda.

Britanska privreda pogođena je manjkom radne snage izazvane pandemijom i Bregzitom. Zbog nedostatka vozača nastali su problemi u isporuci goriva, što je dovelo do nestašica na benzinskim pumpama koje traju duže od nedjelju dana.

Probleme sa isporukom imaju i supermarketi, lanci brze hrane i pabovi, a tome se sada dodaje i problem nedostatka radne snage u proizvodnji.

Zbog nedovoljnog broja mesara moglo bi da bude ubijeno 150.000 svinja u narednih deset dana, upozorio je nacionalni sindikat poljoprivrednika. Te životinje neće ući u prehrambeni lanac i biće "spaljene" ili bačene na đubre zbog nedovoljne radne snage u pogonima za preradu mesa, rekao je za BBC predsjednik Nacionalnog udruženja svinjara (NPA) Rob Matimer.

Da bi popravila situaciju vlada predviđa ublažavanje viznih restrikcija za maksimum 1.000 stranih mesara, naveo je Tajms.

Ministarstvo životne sredine i prehrane dalo je uvjeravanja britanskoj agenciji PA da razmatra opcije da bi se odgovorilo na sadašnje pritiske.

Premijer Boris Džonson već je odlučio da odobri izdavanje do 10.500 tromjesečnih radnih viza za period do kraja godine za vozače, ali i za neke ključne sektore kao što je uzgoj živine.

Bonus video: