Babiš odbio Pandorine papire kao zavjeru uoči izbora ove sedmice

"Čekao sam šta će izvući neposredno pred izbore da mi nanesu štetu i da utiču na češke izbore. Ovog puta slučaj star 12 godina. U njemu je jasno da nisam učinio ništa protiv zakona ni loše ali to ih ne sprečava u tome da pokušavaju da me blate i tako utiču na češke izbore", rekao je

3792 pregleda 7 komentar(a)
Babiš, Foto: Reuters
Babiš, Foto: Reuters

Češki premijer Andrej Babiš označio je novi istraživački projekt 600 novinara iz cijelog svijeta, Pandorini papiri, kao zavjeru smišljenu zato da on ne pobijedi na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra i odbio je da je učinio bilo šta nezakonito u kupovini luksuznih nekretnina u Francuskoj preko namjenski osnovanih kompanija u tzv. "poreskim rajevima".

"Čekao sam šta će izvući neposredno pred izbore da mi nanesu štetu i da utiču na češke izbore. Ovog puta slučaj star 12 godina. U njemu je jasno da nisam učinio ništa protiv zakona ni loše ali to ih ne sprečava u tome da pokušavaju da me blate i tako utiču na češke izbore", rekao je Babiš o toj aferi.

Portal Investigace.cz koji je zajedno sa novinarima iz 117 zemalja proučavao dokumente iz "poreskih rajeva" počeo da objavljuje sinoć, otkrio je da je sadašnji češki premijer, 2009. godine osnovao dvije ofšor kompanije i preko njih sam sebi poslao 15 miliona eura da kupi 16 luksuznih nekretnina, među njima i mali zamak blizu Kana na Azurnoj obali, u Francuskoj.

Ni novac, ni ofšor kompanije Babiš koji tada još nije bio u politici, već samo jedan od čeških tajkuna, vlasnik agro hemijskog koncerna Agrofert, nije naveo poslije u imovinskoj prijavi.

"Cijela šema izaziva niz pitanja i podozrenja. Andrej Babiš bi trebalo zato da objasni odakle mu tih 15 miliona eura. I zašto je naručio osnivanje tako komplikovane šeme koja praktično onemogućava da se uđe u trag stvarnom porijeklu novca", napisao je portal Investigace.cz.

Premijer Babiš je sinoć u predizbornoj TV debati lidera na televiziji CNN Prima kazao da lako može da dokaže da su to oporezovane pare koje su otišle iz češke banke i u nju se vratile.

Lideri svih ostalih stranaka zatražili su u toj debati da se istraži ova afera u kojoj se Babiš našao u društvu oko 330 političara i javnih ličnosti iz cijelog svijeta koje su imovinu krile po poreskim rajevima ili komplikovanim ofšor transakcijama izbjegavale da plate pun porez.

"Nijedna normalna trgovinska transakcija tako ne bi izgledala. Ta šema izgleda kao da je iz udžbenika za kriminaliste. U engleskom jeziku čak za to postoji izraz - loan back", kazao je povodom Babiševe afere bivši češki istražitelje finansijskog kriminala Kamil Kouba.

Babiš je jedan od 300 državljana Češke čije ime se pojavilo u Pandornim papirima u vezi sa 178 ofšor kompanija a lično je do sada istupao sa oštrom kritikom poreskih rajeva tvrdeći da on u njima ne drži novac.

"Nemam nikakve ofšor kompanije kao vi što držite novac u ofšoru", kazao je 2015. godine već kao ministar finansija a 2018. godine kada su bila objavljena prva međunarodna novinarska istraživanja Babiš kao premijer tražio je da se provjere češki građani da li imaju neku imovinu u poreskim rajevima.

Babiš je odbijao 14 dana, u periodu prije objavljivanja Pandorinih papira, da da bilo kakvu izjavu portalu Investigace.cz.

Čak su u posljednjem trenutku prošle nedjelje odbijene akreditacije novinarima tog portala ali i nekim uglednim zapadnim medijima, francuskim i nemačkim, te nisu mogli da uđu na konferenciju za novinare Babiša i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Bonus video: