Francuska: Oko 216.000 djece žrtava zlostavljanja u Katoličkoj crkvi

Zlostavljanje je bilo sistematsko i Crkva ne samo da nije preduzela neophodne mjere da ga spriječi, već je žmurila, ignorišući izvještaje, a ponekad i svjesno dovodeći djecu u kontakt sa seksualnim predatorima, kazao je predsjednik komisije koja je sastavila izvještaj

7488 pregleda 158 reakcija 8 komentar(a)
Detalj iz bazilike Notr Dam u Nici, Foto: Reuters
Detalj iz bazilike Notr Dam u Nici, Foto: Reuters

Istraga o seksualnom zlostavljanju u Francuskoj katoličkoj crkvi otkrila je da je otprilike 216.000 djece žrtva zlostavljanja od 1950. godine, rekao je danas predsjednik komisije koja je sastavila izvještaj Žan-Mark Sove.

On je naveo da je sama komisija identifikovala oko 2.700 žrtava, ali da je opsežna studija koju su sprovele istraživačke i anketne grupe procijenila da je bilo oko 216.000 žrtava, a da bi taj broj mogao i da se poveća i do 330.000 ako se tu uključi i zlostavljanje od strane svjetovnih lica u okviru Crkve, prenosi Rojters.

Nezavisna komisija, koju je Katolička crkva formirala da istražuje seksualna zlostavljanja je ranije saopštila da je utvrđeno da je u redovima Crkve u Francuskoj bilo oko 3.000 pedofila tokom prethodnih 70 godina.

Sove je na javnoj onlajn prezentaciji izvještaja saopštio danas i da je zlostavljanje bilo sistematsko i da Crkva ne samo da nije preduzela neophodne mjere da ga spriječi, već je žmurila, ignorišući izvještaje, a ponekad i svjesno dovodeći djecu u kontakt sa seksualnim predatorima, prenosi Tanjug.

On je naglasio da je problem i dalje aktuelan, a da je Crkva sve do 2000-ih pokazivala potpunu ravnodušnost prema žrtvama i da je tek počela da mijenja svoj stav 2015-2016.

Biskup Erik de Moulins-Beaufort, predsjednik francuske biskupske konferencije, zatražio je danas oproštaj od žrtava seksualnog zlostavljanja i poručio da osjeća sramotu nakon što je objavljen izvještaj o razmjerama zlostavljanja u francuskoj crkvi decenijama unazad.

Bonus video: