"prekretnica u istoriji Francuske"

Francuska: Katolička crkva traži oproštaj za 216.00 žrtava zlostavljanja

"Katolička crkva je, nakon kruga porodice i prijatelja, okruženje koje ima najveću zastupljenost seksualnog nasilja", navodi se u izvještaju

8847 pregleda 61 reakcija 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Predstavnik katoličkih biskupa u Francuskoj zatražio je oproštaj od žrtava seksualnog zlostavljanja francuskog sveštenstva, nakon što je objavljen izveštaj o njegovim razmjerama unazad šest decenija.

Predsjednik francuske konferencije biskupa monsinjor Erik de Mulin Bufort (Éric de Moulins-Beaufort) izjavio je u utorak, 5. oktobra, da on i drugi biskupi žele da naglase da ih je sramota zbog zlostavljanja koja su navedena u izvještaju, objavila je agencija Rojters.

Papa Franja "osjetio je bol" čuvši za nalaz istrage, navodi se u saopštenju Vatikana.

Oko 216.000 dece je zlostavljalo sveštenstvo Katoličke crkve u Francuskoj od 1950. godine do danas, utvrđeno je istragom o seksualnom zlostavljanju koju je vodio Žan-Mark Suve (Jean-Marc Sauvé).

Rekao je da bi se taj broj mogao popeti na 330.000. Jedna žrtva nazvala je izvještaj prekretnicom u istoriji Francuske, javlja BBC.

Suve je tokom javne prezentacije rekao da problem i dalje postoji, uz napomenu da je Crkva do 2000-ih pokazivala potpunu nezainteresovanost za žrtve.

Fransoa Devu (Francois Devaux), koji je osnovao udruženje žrtava La Parole Libérée (Slobodni govor), rekao je da je došlo do "izdaje povjerenja, izdaje morala, izdaje djece". On je zatražio odštetu za žrtve. "Morate platiti za sve ove zločine", rekao je dva puta tokom predstavljanja izvještaja. Drugi preživjeli, Olivije Savinjak (Olivier Savignac), koji je šef udruženja žrtava Parler et Revivre (Govori i živi ponovo), opisao je izvještaj kao "potresan". Pozvao je na "realnu nadoknadu" za žrtve. "Ne radi se samo o par hiljada eura. Radi se o pravoj nadoknadi na osnovu patnje svake osobe", kazao je Savinjak.

Skandal u Francuskoj posljednji je u nizu onih koji su pogodili Rimokatoličku crkvu širom svijeta u posljednjih 20 godina. Rojters podsjeća da se u većini slučajeva radi o zlostavljanju djece.

Istragu je naručila francuska katolička crkva 2018. godine. Dvije i po godine su istraživači pretraživali sudske, policijske i crkvene spise i razgovarali sa žrtvama i svjedocima.

Komisija je pronašla dokaze o najmanje 2.900 do 3.200 zlostavljača - od ukupno 115.000 sveštenika. U izvještaju, koji broji skoro 2.500 stranica, navodi se da su "velika većina" žrtava dječaci pred-adolescentnog doba iz različitih društvenih slojeva.

"Katolička crkva je, nakon kruga porodice i prijatelja, okruženje koje ima najveću zastupljenost seksualnog nasilja", navodi se u izvještaju.

Većina slučajeva koje je Veće istraživalo su zastarjeli za krivično gonjenje prema francuskim zakonima, navodi BBC.

Preporučujemo za Vas