Česi danas i sjutra na biralištima: Parlamentarni izbori u toku

ANO prednjači u najnovijim anketama javnog mnjenja, ali se jaz posljednjih dana smanjio na samo nekoliko procenta između te stranke i dvije opozicione grupe koje su se obavezale da će zajedno raditi na Babišovom svrgavanju

1658 pregleda 24 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

Građani Česke glasaće danas i sjutra na parlamentarnim izborima, birajući između populističke stranke ANO premijera Andreja Babiša i grupe opozicionih partija koje ga krive za prekomjerno zaduživanje, loše upravljanje pandemijom koronavirusa i miješanje poslovnih interesa sa interesima zemlje.

ANO prednjači u najnovijim anketama javnog mnjenja, ali se jaz posljednjih dana smanjio na samo nekoliko procenta između te stranke i dvije opozicione grupe koje su se obavezale da će zajedno raditi na Babišovom svrgavanju.

Rojters je naveo da je Babiš obećao da će nastaviti sa povećanjem plata i penzija u javnom sektoru, ocjenjujući da njegove mjere potrošnje predstavljaju odstupanje od tradicionalne češke fiskalne opreznosti, prenosi Tanjug.

Koalicija desnog centra Zajedno i liberalna Piratska partija koja predvodi dvostranačku koaliciju Pirati-gradonačelnici, odbijaju sarađivati sa Babišom, zbog, kako su kazali, neprihvatljivog sukoba interesa u kojem se nalazi kao osnivač “Agrofert” konzorcijuma za hranu, poljoprivredu, hemikalije i medije, a koji zapošljava više od 30 hiljada ljudi širom centralne Evrope.

Babiš je poručio da je ispunio sve zakonske obaveze kada je tu grupaciju 2017. godine prenio u novoosnovani povjerenički fond prije nego što je postao premijer.

Revizorski organi Evropske komisije su, međutim, utvrdili drugačije i prestali su sa isplatom razvojnih grantova toj grupi.

Babiš se u nedjelju suočio sa novim optužbama o korišćenju tajnih ofšor struktura za kupovinu nekretnina u Francuskoj prije nego što je ušao u politiku. On je negirao takve optužbe.

Bonus video: