Babiš priznao pobjedu opozicije ali će ipak pokušati da sastavi vladu

"Istina je da nismo računali da ćemo biti poraženi. Čestitam Fijali za sjajan finiš, mobilizaciju birača, izašlo je pet odsto više birača nego na prethodnim izborima", priznao je

14971 pregleda 9 komentar(a)
Babiš iskoristio svoje pravo glasa, Foto: REUTERS
Babiš iskoristio svoje pravo glasa, Foto: REUTERS
Ažurirano: 09.10.2021. 20:55h

Češki premijer Andrej Babiš priznao je danas pobjedu opozicionih konzervativaca, demohrišćana i liberala iz koalicije Zajedno na parlamentarnim izborima u petak i danas i čestitao njenom lideru Petru Fijali ali je rekao da će ipak pokušati da sastavi vladu, ako predsjednik Češke Miloš Zeman održi obećanje i ponudi mu to.

"Protiv nas je bilo pet stranaka sa jedinim programom da uklone Babiša. Čudo je što smo ostvarili i ovakav rezultat. Istina je da nismo računali da ćemo biti poraženi. Čestitam Fijali za sjajan finiš, mobilizaciju birača, izašlo je pet odsto više birača nego na prethodnim izborima", priznao je poraz na konferenciji za novinare Babiš.

Nakon prebrojavanja 99,96 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Češkoj pobijedila je koalicija Zajedno sa 27,78 odsto glasova, druga je stranka ANO premijera Babiša sa 27,13 odsto glasova, za njima koalicija Pirata i nezavisnih gradonačelnika sa 15,60 odsto glasova.

U Poslaničkom domu među 200 poslanika svoje će imati još samo radikalni nacionalisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija koji su osvojili 9,56 odsto glasova, dok ostale stranke, prvi put u istoriji i socijaldemokrate i češki komunisti nisu uspjeli da pređu izborni prag od pet odsto.

Iako koalicije Zajedno i PiratiSTAN imaju većinu od 108 poslanika i ponovili su da nijedna od stranaka u njima nema namjeru da ulazi u eventualnu vladu sa Babišom, već da će zajedno formirati vladu. Babiš je danas rekao da će prihvatiti ako mu predsjednik Zeman povjeri mandat da pokuša da sastavi vladu.

"Mi smo pojedinačno najjači subjekt. Možda ćemo imati i jedan mandat više. Vidjećemo kako će odlučiti predsjednik. Rečeno je da će razgovori biti u srijedu, da li će mi povjeriti da sastavim vladu ili ne vidjećemo", kazao je Babiš.

Češki premijer rekao je da bi taj pokušaj prihvatio i počeo pregovore sa pobjednikom izbora, koalicijom Zajedno ali da svakako neće pregovarati sa Piratskom strankom iz druge koalicije.

"Ako završimo u opoziciji nastavićemo dalje. ANO nije projekt za jednokratnu upotrebu. Mi smo izgubili zbog Praga, Prag nas je porazio, Prag ne podnosi Babiša. Ako mi predsjednik da mandat ja ću pregovarati", rekao je Babiš.

Češku, zbog odluke predsjednika Zemana da ignoriše običaj da se pokušaji da sastave vladu daje strankama ili koalicijama koje mogu da obezbijede većinu u parlamentu, čekaju, po ocjeni analitičara, mjeseci kada će se voditi besplodni pregovori a vladaće dosadašnja Babišova vlada u ostavci.

Bonus video: