Ko je Aleksander Šalenberg, čovjek koga je Kurc predložio za novog kancelara

Kao i Kurc, i Šalenberg smatra Zapadni Balkan neposrednim susjedom, čija integracija u EU bi donijela stabilnost i bezbjednost u Evropi

6443 pregleda 55 reakcija 1 komentar(a)
Šalenberg, Foto: Reuters
Šalenberg, Foto: Reuters

Aktuelni ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, koga je dosadašnji kancelar Sebastijan Kurc predložio za novog šefa austrijske vlade, važi za vrhunskog diplomatu koji bi mogao da "smiri strasti" u vladajućoj koaliciji.

Aleksanderu Šalenbergu, koji dolazi na čelo austrijske vlade nakon ostavke Sebastijana Kurca, ni mjesto šefa diplomatije nije bilo u životnim planovima, kako je rekao više puta, a zasigurno nije ni sanjao da bi mogao biti i kancelar.

Ovaj diplomata je proteklih godina ostvario zapanjujuću karijeru, iako, kako je u više navrata govorio, to nije želio.

Šalenberg se do sada nije mnogo bavio dnevnom politikom, ali je zato u više navrata pokazao da pripada "hardlajnerima" po pitanju politike prema ilegalnim migrantima.

Pažnju javnosti je prije nekoliko mjeseci izazvao podizanjem izraelske zastave na sjedištu Ministarstva na čijem je čelu, kao reakciju na napade na izraelske gradove.

Šalenberg, inače, nije član Narodne partije Austrije (OVP), koja ga je dovela u vladu, piše Tanjug.

On je, na neki način, bio predodređen da postane diplomata. Njegov otac je bio ambasador Austrije u više zemalja, a kasnije i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Odrastao je, tako, u Indiji, Španiji i Francuskoj, a rođen je u Bernu. Studirao je pravo u Beču i Parizu, a potom i Evropsko pravo na Evropskom koledžu u Brižu.

Prvo diplomatsko iskustvo stekao je službovanjem u pravnom odjeljenju Misije Austrije pri EU, a po povratku je postao portparol bivše ministarke spoljnih poslova Ursule Plasnik, a kasnije i njenog nasljednika Mihaela Špindelegera, koji važi za sivu eminenciju u OVP.

Kada je Sebastijan Kurc postao ministar spoljnih poslova, unaprijedio ga je u šefa Odsjeka za spoljnopolitičko planiranje.

I u pregovorima o formiranju koalicije nakon izbora 2017. Kurc je računao na njega, pa ga je povukao u svoj kabinet na mjesto šefa štaba za strategije i planiranje.

Na mjesto ministra Šalenberg je dospio nakon pada prve Kurcove vlade, poslije afere "Ibica", u koju se "sapleo" tadašnji koalicioni partner Slobodarska partija (FPO).

On je, u ekspertskoj, prelaznoj vladi, zauzeo mjesto šefa diplomatije, a na tom mjestu je ostao i nakon formiranja nove vlade "Kurc 2", ovaj put sa Zelenima.

Sada će Šalenberg morati zvanično da preuzme kormilo i svoje diplomatsko iskustvo primijeni u svakodnevnom radu sa koalicionim partnerom.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, Šalenberg se već duže jasno zalaže za proširenje EU.

On je ove godine, u više navrata, govorio da "2021. ne smije biti izgubljena godina, kao prethodna po pitanju približavanja Zapadnog Balkana EU".

Kao i Kurc, novi kancelar smatra Zapadni Balkan neposrednim susjedom, čija integracija u EU bi donijela stabilnost i bezbjednost u Evropi.

Na mjestu kancelara očekivano je da će se dalje zalagati za proširenje EU, ali uz insistiranje na ispunjavanje uslova sa obje strane.

Bonus video: