predsjednik češke hospitalizovan

Zeman na intenzivnoj njezi: Nije dao pravo ljekarima da kažu šta mu je

Dio medija prenosi da je Zeman prevezen u bolnicu nakon sastanka sa premijerom Andrejem Babišem

15712 pregleda 56 reakcija 8 komentar(a)
Zeman, Foto: Reuters
Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2021. 15:04h

Predsjednik Češke Miloš Zeman smješten je danas na intezivnu njegu Centralne vojne bolnice u Pragu zbog komplikacija u osnovnom oboljenju, međutim, predsjednik nije dao pravo ljekarima da saopšte javnosti šta mu je, kazao je danas novinarima Zemanov ljekar, direktor te bolnice Miroslav Zavoral.

"Predsjednik je prevezen u bolnicu na moju preporuku zbog komplikacija koje prate njegovu hroničnu bolest. Želim da vas uvjerim da će mu kao i svakom drugom pacijentu biti pružena odgovarajuća njega", kazao je Zemanov ljekar u kratkom obraćanju medijima.

Zavoral je kazao da mu predsjednik nije dao pravo da objelodani dijagnozu, tako da se u Češkoj nastavljaju nagađanja šta je predsjedniku, koliko je njegovo stanje ozbiljno, a takođe da li je uopšte u stanju da obavlja svoje ustavne dužnosti šefa države.

Na video snimku koji su neki mediji uspjeli uprkos obezbjeđenju da snime i objavili danas kada je predsjednik priman u bolnicu, izgledao je tako loše da je češki glavni tabloid Blesk saopštio da iz obzira prema Zemanu kao pacijentu i njegovoj porodici snimak neće objaviti.

Predsjednička kancelarija nakon nekoliko nedjelja priznala je konačno, tek u petak, da je zdravstveno stanje predsjednika pogoršano, prethodno je, iz dana u dan, morala da otkazuje Zemanov program, a iz nezvaničnih izvora mediji su saznali da ima problema se gomilanjem tečnosti u trbušnoj duplji i sa jetrom.

Kada je puštan iz bolnice 22. septembra poslije osam dana provedenih na liječenju u Centralnoj vojnoj bolnici u Pragu predsjednička kancelarija i njegov portparol tvrdili su da je samo dehidriran i iscrpljen.

Javnosti je poznato samo to da Zeman boluje od šećerne bolesti i polineuropatije u nogama zbog čega se od aprila kreće na invalidskim kolicima. Budući da javnost, a ni veći dio zvaničnika ne zna koliko se predsjedniku pogoršalo zdravlje. Senat parlamenta razmatrao je mogućnost da zvanično zatraži od ljekara informaciju da li je Zeman uopšte u stanju da obavlja funkciju šefa države, ključnu u ovom trenutku zbog pregovora o formiranju nove vlade poslije parlamentarnih izbora 8. i 9. oktobra. Ako bi bilo nužno, dosadašnja opozicija iz koalicije Zajedno koja je pobijedila na izborima i koalicija PiratSTAN, kao njen budući saveznik u vladi, imaju u oba doma parlamenta dovoljnu većinu da aktiviraju član Ustava po kome je moguće predsjednika lišiti, recimo i zbog zdravlja, njegovih nadležnosti.

Dio medija je prenio da je Zeman prevezen u bolnicu nakon sastanka sa premijerom Andrejem Babišem.

Dvojica političara su se sastala da bi razgovarali o formiranju nove vlade.

U septembru je Zeman proveo osam dana u bolnici, oporavljajući se, kako je rekao, od dehidratacije i blage iscrpljenosti.

Zeman, koji je na čelu države od 2013. godine, počeo da koristi kolica za osobe sa invalididetom ranije ove godine.