"Nelegalni upad" u bolnicu: Švercovali zvaničnika Babiševe stranke do bolesnog Zemana

"U posjetu Zemanu može samo odabrani uski krug bliskih osoba, a predsjednik donjeg doma parlamenta Radek Vondraček među njih ne spada. Centralna vojna bolnica se takođe distancira od izjava Vondračeka o predsjednikovom zdravlju. Neovlašćeni upad će provjeriti u internoj istrazi", saopštila je portparolka vojne bolnice Jitka Zinke

9614 pregleda 2 komentar(a)
Zeman, Foto: Screenshot/Youtube
Zeman, Foto: Screenshot/Youtube

Centralna vojna bolnica u Pragu povela je istragu, kako je navedeno "nelegalnog upada", o tome kako je šef predsjedničke kancelarije Vratislav Minarž prošvercovao jednog zvaničnika stranke ANO odlazećeg premijera Andreja Babiša bez znanja ljekara na intenzivnu njegu do bolesnog predsjednika Miloša Zemana da pokaže da je predsjednik bolje nego što se nagađa u javnosti.

"U posjetu Zemanu može samo odabrani uski krug bliskih osoba, a predsjednik donjeg doma parlamenta Radek Vondraček među njih ne spada. Centralna vojna bolnica se takođe distancira od izjava Vondračeka o predsjednikovom zdravlju. Neovlašćeni upad će provjeriti u internoj istrazi", saopštila je portparolka vojne bolnice Jitka Zinke.

Šef Predsjedničke kancelarije koja je nedjeljama krila da je predsjednik Zeman uopšte bolestan i priznala to tek na dan parlamentarnih izbora 8. oktobra, a dva dana kasnije šef države je hitno prevezen na intenzivnu njegu gdje leže pacijenti u kritičnom stanju prošvercovao je u četvrtak kod Zemana u posjetu, iza leđa ljekara, predsjednika Poslaničkog doma Radeka Vondračeka.

Šef donjeg doma za stranku ANO premijer Andrej Babiš saopštio je nakon tog sastanka da je navodno Zemanu bolje, da je za razliku od nagađanja u medijima dobro raspoložen, smije se glasinama da je preminuo i priča viceve, a takođe je tvrdio da je Zeman u stanju da obavlja funkciju jer je pred njim navodno potpisao sazivanje konstitutivne sjednice Poslaničkog doma za 8. novembar.

"Centralna vojna bolnica distancira se od izjava Radeka Vondračeka o stanju zdravlja predsjednika", odbila je tu priču bolnica u kojoj je Zeman bio već liječen od 14. do 22. septembra a sada je u njoj na intenzivnoj njezi od 10. oktobra.

Zemanovi ljekari zatražili su da za eventualne takve posjete zvaničnika predsjednikov tim uvijek zatraži dozvolu Zemanovog ljekara, direktora vojne bolnice Miroslava Zavorala.

"Nisam znao za tu posjetu a ukoliko je bila bez znanja ljekara to je neprihvatljivo i distanciram se od nje", osudio je ponašanje Vondračeka i šefa Predsjedničke kancelarije Vratislava Minarža odlazeći premijer Andrej Babiš.

Lider demohrišćana iz koalicije Zajedno koja je pobijedila na parlamentarnim izborima Marijan Jurečka kao i predsjednica liberala iz te koalicije Marketa Adamova Pekarova optužili su tim ljudi oko predsjednika i vladajuću stranku ANO da od Češke već prave banana republiku.

"To kao zaista? Bez znanja ljekara se u šok sobu ušunja predsjednik donjeg doma, našale se, popričaju a onda predsjednik potpiše da saziva konstitutivnu sjednicu donjeg doma? Nisu nam potrebni aktivni koraci predsjednika sve do 8. novembra" poručio je Jurečka na Tviteru.

U Češkoj svakim danom raste ogorčenje što Predsjednička kancelarija krije informacije o zdravlju predsjednika Zemana i da li je i kada će biti u stanju da se vrati svojim ustavnim obavezama i sada već 87 odsto Čeha u novoj anketi agencije Medijan insistira da im se to kaže.

Svega 10 odsto anketiranih smatra da smiju da se kriju informacije koliko je predsjednik bolestan, dok 22 odsto želi sve detalje a 65 odsto insistira da Česi imaju pravo da znaju da li može da obavlja dužnosti, pošto u inače ceremonijalnoj funkciji čeških predsjednika jedini ključni trenutak nastaje upravo sada, poslije izbora kada šef države imenuje novog premijera i vladu.

Predsjednik Zeman još prije izbora najavljivao je da će mandat da sastavi vladu dati Babišu, bez obzira na volju birača i ishod izbora, a da će ignorisati eventualnu pobjedu koalicija desnog centra, koje poslije izbora imaju sada komotnu većinu od 108 poslanika, dok Babiš nema s kim da sastavi vladu.

Radek Vondraček je i nakon objavljivanja rezultata izbora i poraza svoje stranke kazao da očekuje da će prvi pokušaj da sastavi vladu od Zemana dobiti Andrej Babiš i da bi ta vlada mogla da odugovlači i ostane uprkos porazu na vlasti čak do juna naredne godine.

Zemanovi prethodnici, posebno Vaclav Havel koji je često bolovao tokom 13 godina koliko je bio predsjednik, ali i Vaclav Klaus, nikada nisu krili svoje bolesti i dali su dozvolu ljekarima da o njima detaljno obvještavaju javnost.

Paradoksalno i sam Miloš Zeman je koliko još u jesen 2019. godine izjavljivao da zdravlje šefa države ne smije da bude tajna i da javnost ima pravo da zna njegove zdravstvene probleme.

Ukoliko Zeman zbog bolesti ne bude u stanju da se uključi u odluke o novoj vladi poslije 8. novembra oba doma parlamenta zajedno mogu da mu oduzmu, trajno ili privremeno nadležnosti i prenesu ih na premijera i predsjednike oba doma parlamenta.

Bonus video: