Slovenija donira skoro 580.000 doza AstraZeneke siromašnim zemljama

Riječ je o vakcinama naručenim putem zajedničkog sistema naručivanja vakcina protiv kovida-19 u okviru EU, a još nisu isporučene Sloveniji

1841 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Slovenija će donirati programu Kovaks skoro 580 hiljada doza vakcina AstraZeneka, odlučila je vlada u Ljubljani.

Riječ je o 578.336 doza koje su naručene putem zajedničkog sistema naručivanja vakcina protiv kovida-19 u okviru Evropske unije, a još nisu isporučene Sloveniji.

Kovaks je međunarodna inicijativa za pravednu raspodjelu vakcina koja omogućuje da više vakcina dobiju siromašnije zemlje u svijetu, kojima su one manje dostupne.

Dok članice EU efikasno nastavljaju s vakcinacijom svojeg stanovništva, procenat vakcinacije u zemljama u razvoju ostaje zanemariva, navela je slovenačka vlada povodom odluke o donaciji, prenosi Hina.

Zbog tragičnog slučaja 20-godišnje djevojke, koja je nedavno umrla nakon vakacinacije vakcinom proizvođača Džonson i Džonson, Slovenija je odlučila da se, osim u izuzetnim slučajevima i na vlastitu želju, stanovništvo ubuduće vakciniše samo mRNA vakcinama, odnosno vakcinama proizvođača Fajzer/Biontek i Moderne.

Potrebe i interes za imunizacijom vakcinom AstraZeneke na globalnom su nivou još uvijek relativno visoke, navela je u obrazloženju donacije vlada premijera Janeza Janše.

Bonus video: