erdogan zahvalio na "pozitivnim doprinosima"

Merkel u oproštajnoj posjeti Turskoj obećala nastavak podrške EU

Odnosi sa Turskom bili su jedna od najtežih oblasti za Merkel tokom njenog 16-godišnjeg kancelarskog mandata, naročito kada je Erdogan intenzivirao napade na evropske lidere, dok je u svojoj zemlji uspostavljao sve autoritarniji režim

9951 pregleda 23 reakcija 5 komentar(a)
Merkel i Erdogan, Foto: REUTERS
Merkel i Erdogan, Foto: REUTERS

Odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u Istanbulu nastavak podrške Evropske unije Turskoj, u kojoj se nalazi četiri miliona izbjeglica.

Merkel, koja je došla u oproštajnu posjetu Turskoj, rekla je poslije sastanka sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom da će i naredna vlada u Berlinu davati poseban značaj odnosima sa Ankarom.

"Mi uvijek imamo zajedničke interese i tako će ih i naredna njemačka vlada vidjeti", rekla je Merkel.

Erdogan je kazao da se nada da će uspješna saradnja sa Merkel biti nastavljena na isti način i pod novom njemačkom vladom.

On je zahvalio gošći na "pozitivnim doprinosima" u procesu evropskih integracija Turske i na podršci tromilionskoj turskoj zajednici u Njemačkoj.

Dvoje lidera su razgovarali o odnosima Turske sa Njemačkom i EU, kao i o Siriji, Libiji i istočnom Mediteranu, gdje su se interesi Ankare i EU sukobili.

Odnosi sa Turskom bili su jedna od najtežih oblasti za Merkel tokom njenog 16-godišnjeg kancelarskog mandata, naročito kada je Erdogan intenzivirao napade na evropske lidere, dok je u svojoj zemlji uspostavljao sve autoritarniji režim.

Erdogan je bio na vlasti duže od dvije godine kada je Merkel 2005. postala kancelarka. Oni su tokom godina razvili odnos zasnovan na pragmatizmu koji je obilježilo i nekoliko kriza.

Preporučujemo za Vas